NBS priprema sistem za instant plaćanja

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Guverner Jorgovanka Tabaković izjavila je da Narodna banke Srbije upravo ovih dana uklanja jednu od najvećih prepreka, takozvani “interčejndž fi”, kao osnovni generator visokih provizija za trgovce kod kartičnih plaćanja.

Tabaković je, na otvaranju konferencije “Elektronska trgovina u Srbiji – siguran put za kupovinu na internetu”, istakla da je cilj tog skupa pružanje doprinosa daljem razvoju elektronske trgovine u Srbiji.

Intenzivno radimo i na pripremi za uvođenje sistema za instant plaćanja, a uskoro ćemo objaviti još jedno zakonsko rešenje koje će doneti brže i jednostavnije menjanje banke i veću transparentnost provizija, rekla je Tabaković, navodi se u saopštenju.

Generalni direktor Sektora za platni sistem u NBS Dragana Stanić rekla je da plaćanje karticama u Srbiji čini manje od deset odsto novčanih transakcija. “Korišćenje kartica raste, ali stanje još nije zadovoljavajuće”, rekla je Stanić.

Veliki trgovci prema njenim rečima dobijaju povoljnije provizije od banaka, a mali prodavci usluge elektronskog plaćanja slabije koriste ili troškove provizije prevaljuju na kupce.

Učesnici konferencije, koja je organizovana u saradnji sa pružaocima platnih usluga koji omogućavaju plaćanje platnim karticama na internetu u Srbiji, ukazali su i na značaj sigurnog i bezbednog plaćanja na internetu upotrebom platnih kartica i na značaj kontinuirane edukacije građana.

Izvor: Danas, Agencije

Foto: Pixabay