NBS: Referentna kamatna stopa se ne menja

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je danas da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 3,5 odsto, saopštila je NBS.

Odluka je doneta na osnovu nove februarske projekcije inflacije i njenih faktora, kao i efekata dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike.

Inflacija je u decembru iznosila ciljanih tri odsto međugodišnje, što je i njena prosečna vrednost za 2017. godinu. I prema februarskoj centralnoj projekciji, međugodišnja inflacija će do kraja perioda projekcije, odnosno u naredne dve godine nastaviti da se kreće u granicama cilja“, navodi se u saopštenju NBS.

Izvršni odbor je istakao da opreznost u vođenju monetarne politike i dalje proističe iz kretanja na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu.

„Svetske cene primarnih proizvoda, pre svega nafte, povećane su prethodnih meseci, i neizvesno je njihovo kretanje u narednom periodu. Takodje, neizvesnost na medjunarodnom finansijskom tržištu i dalje je prisutna po osnovu divergentnosti monetarnih politika vodećih centralnih banaka, FED-a i Evropske centralne banke, što može da utiče na globalne tokove kapitala prema zemljama u usponu, a time i Srbiji“, ukazala je NBS.

 

Izvor: Beta

Foto: Promo