NBS: Veće strane investicije i očekivana inflacija

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Logo

Nova procena Narodne banke Srbije (NBS) je da će strane direktne investicije u Srbiji u 2017. godini iznositi 2,1 milijardu evra, a ranije je prognoziran priliv od 1,7 milijardi evra, izjavila je danas guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

“Strane direktne investicije iznosiće oko 5,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (NBS) i premašiće deficit tekućeg računa, treću godinu zaredom”, kazala je Tabaković na predstaljanju mesečnog izveštaja o inflaciji.

Ona je istakla da je Srbija imala veliki napredak na medjunarodnim listama gde se rangiraju zemlje po uslovima poslovanja, čemu je doprinela i centralna banka monetranom politkom kojom se obezbedjuje niska i stabilna inflacija i stvaraju uslovi za poboljšanje rejtinga zemlje i povoljnije zaduživanje.

Po rečima guvernera, inflacija će ove godine biti u granicama cilja od tri odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto.

Navela je da je nivo problematičnih kredita značajno smanjen, na 12,2 odsto, i najmanji je u poslednjih devet godina.

“Za naredni period je važno očuvanje postignutih makroekonomkih rezulata, unapredjenje poslovnog ambijenta i konkurentnosti domaće ekonomije”, kazala je Tabaković.

 

Izvor: Beta

Foto: Logo