NBS: Za godinu dana u rezervama 900 miliona evra više

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju aprila 2019. godine iznosile 11,336 milijardi evra i veće su za čak 906,4 miliona evra nego u istom mesecu prošle godine, saopštila je NBS.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 178 odsto i više od pet meseci uvoza robe i usluga.

Povećanje deviznih rezervi u proteklih godinu dana ostvareno je u ambijentu u kojem se Republika Srbija neto razdužila po osnovu deviznih kredita i deviznih hartija od vrednosti za preko 1,8 milijardi evra, ističu iz NBS.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju aprila iznosile su 9.362 miliona evra.

Na kraju aprila bruto devizne rezerve su bile niže za 104,5 miliona evra u odnosu na mart, što je u celosti rezultat nastojanja države da u značajnijoj meri smanji devizni dug, čime se doprinosi smanjenju javnog duga Srbije.

Država se po osnovu prevremene i redovne otplate deviznih kredita i hartija od vrednosti emitovanih na domaćem tržištu u aprilu neto razdužila 130,2 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu iznosio je 448,8 miliona evra i bio je za 25,6 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prva četiri meseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 1.851,7 miliona evra.

Posmatrano na nivou meseca, vrednost dinara je gotovo nepromenjena u odnosu na evro, dok je od početka ove godine zabeležena nominalna aprecijacija dinara u odnosu na evro od 0,2 odsto.

Izvor: Agencije

Foto: Pixabay