“Neće biti promena u ceni derivata”

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Na osnovu stanja na tržištu i globalne potražnje očekuje se da će se stabilizovati cena nafte, i da neće biti promena u ceni derivata, smatra Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija.

Nakon pada cene goriva u Srbiji krajem prošle godine, cena je opet počela da raste i sada iznosi više od 160 dinara za bezolovno gorivo. Mićović objašnjava da su cene goriva padale do početka februara, a cena sirove nafte počela je da raste 24. decembra.

“Srbiju ne možemo da izdvojimo od globalnog tržišta. To je normalan odloženi efekat, a sad posle toliko vremena taj rast se odražava i na cenu goriva”, kazao je on.

Svake godine potražnja za gorivom raste, kaže Mićović, neko mora to da obezbedi, a to se može postići isključivo povećanjem proizvodnje, odnosno otkrićem novih nalazišta, dakle cena mora biti takva da obezbedi istraživanja koja bi to omogućila.

“Upravo to se događa. Sada se i cena nafta stabilizovala i očekuje se da će se tu kretati. Neće biti velikih oscilacija. Na osnovu stanja na tržištu i globalne potražnje očekuje se da će se stabilizovati cena nafte, i da neće biti promena u ceni derivata”, objasnio je on u Danu uživo.

U Srbiji smo od 2012. do 2016. imali rapidan rast akcize na dizel i tečni naftni gas, manje na beznin, i time se Srbija svrstala u red zemalja sa velikim zahvatanjima, većim nego u bilo kojoj zemlji u okruženju.

“Država i dalje ne želi da priča o tome od toga jer ima veliki i siguran prihod u budžetu”, kazao je. Cena goriva u Srbiji je viša, objašnjava, jer država više uzima za sebe nego druge zemlje u regionu.

Cena bi mogla biti niža kada bi se država osvrnula k privredi i omogućila da akcize budu manje.

Izvor: N1

Foto: Pixabay