Nedimović: Cena maline zavisi od inostranih kupaca

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: N1 screenshot

Iako se u pregovorima sa malinarima težilo ceni od 160 dinara, tržište diktira cene, a tražnja za malinom na Zapadu je manja, kaže za RTS ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

“U ovom trenutku smanjena je potražnja velikih trgovinskih lanaca, što ne znači da se ona neće povećati već danas. Već imamo informacije da će zatražiti određene količine od naših velikih otkupljivača i da će doći do pomrenja cena. Ali to je proces. Pre dve godine. smo akontnu cenu od 140 dinara (cena koja se formira u trenutku kada se bude znalo po kojoj ceni će ta malina biti izvezena). Danas je ta cena veća, a 2015. godine je cena maline završila na 190, 200 dinara”, objašnjava Nedimović.

Na pitanje zašto je cena maline na domaćem tržištu ide i do 500 dinara, Nedimović napominje da se svega tri odsto prizvodnje je namenjeno prodaji u Srbiji.

“Srpski proizvođači imaju 270 miloina evra zarade od prodaje na inostranom tržištu. Treba da se radi na povećanje konzumiranja maline na domaćem tržištu, kako se to uz pomoć države radi u BiH, kako ne bi samo zavisili od izvoza. Ne postoji berza malina, već cena zavisi od zahteva inostranih kupaca (ritejlera), i to uslovljava njenu cenu.“

Govoreći o tridesetogodišnjem zakupu 2.400 hektara poljoprivrednog zemiljšta kompanije “Tenis”, Nedimović kaže da od novembra počinje realizacija investicije nemačke kompanije u Zrenjaninu i Kikindi.

“Od novembra realizacija dve investicije ‘Tenisa’, kod Zrenjanin i Kikinde. Kreće izgradnja farmi, pa potom klanica,”, navodi Nedimović.

Izvor: RTS

Foto: N1 screenshot