Neizvesna godina za tržište gvožđa

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Cene gvožđa mogle bi u ovoj godini da jako variraju, najavila je Australija, koja je najveći svetski izvoznik te sirovine.

U godini za nama cena čelika je varirala između 50 i 95 dolara po toni rude, ali do stabilizacije neće doći ni u tekućoj godini. Predviđanja su da će prosečna cena pasti za dvadesetak odsto u odnosu na prošlu godinu.

U ovom trenutku čelik se prodaje po ceni većoj od 76 dolara po toni, a samo u prvim danima 2018. cena je narasla za pet posto. To je najviša cena rude gvožđa u poslednja četiri meseca.

Australijanci tvrde da će prosečna cena tokom godine biti oko 52,6 dolara po toni, ali ne u prvom delu godine.

Cene će pre svega zavisiti od potražnje iz Kine. Očekuje se da bi u prvih šest meseci Kina i dalje imala velike narudžbine, ali isto tako da će pojačana proizvodnja čelika u drugoj polovini godine srušiti cenu jer će doći do prevelike ponude na tržištu.

Australija očekuje da će ove godine izvesti 880 miliona tona rude gvožđa, što je u odnosu na prošlu godinu rast od osam odsto, dok je Brazil prati sa 400 miliona tona, odnosno pet odsto više nego lani.

Kineski uvoz ruda neće se povećavati, tvrde analitičari, dok će Evropa, Indija i Južna Koreja kupovati više nego što su kupovale.

I Goldman Sachs smatra da će ovo biti godina s puno oscilacija, prvenstveno jer nisu sigurni u kojem će smeru krenuti ekološka politika Kine i do kog nivoa su Kinezi spremni žrtvovati razvoj ekonomije u odnosu na smanjenje zagađenja.

Cena rude čelika 2015. godine je pala na svega 40 dolara po toni, dok je dve godine ranije koštala čak 135 dolara po toni.

Izvor: B92

Foto: Pixabay