Neizvesna sudbina pančevačke „Azotare“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: youtube

Da li će pančevačka „Azotara” otići u stečaj? Na odgovor će se još čekati, ali je prvi korak načinjen po drugi put. Predloga za pokretanje stečajnog postupka stigao je iz  Ministarstva privrede, a kao razlog se navodi prezaduženost najveće srpske fabrike azotnih đubriva.

Za „Politiku” je u Privrednom sudu Pančevo potvrđeno da je 4. jula državno Pravobranilaštvo, Odeljenje u Zrenjaninu, kao zakonski zastupnik predlagača, Republike Srbije, odnosno Ministarstva privrede, podnelo Predlog za pokretanje stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom Preduzećem za proizvodnju đubriva i azotnih jedinjenja HIP „Azotara” d. o. o. Pančevo, i to zbog prezaduženosti subjekta privatizacije.

Predlog je stigao i u toku je ispitivanje njegove urednosti i dozvoljenosti i ukoliko to bude utvrđeno, sud će zakazati ročište radi ispitivanja postojanja razloga za pokretanje stečajnog postupka.

Procedura nalaže da sudija pojedinac ispita opravdanost predloga, pre svega iz finansijskih izveštaja preduzeća, a ukoliko bude potrebe, može da zatraži i druge podatke o stečajnom subjektu, rekao je Nenad Unčević, portparol Privrednog suda u Pančevu.

Sa adrese Vlade Srbije istovremeno je prispeo i zaključak kojim subjekt privatizacije treba da sprovede socijalni program, o kojem, po nezvaničnim navodima iz vrha fabrike, za sada ne znaju ništa, ali će više informacija imati po razgovoru u ministarstvu. Na istu adresu ići će i predstavnici Samostalnog sindikata „Azotare”, čiji predsednik Gradiša Živanović za „Politiku” tvrdi da na stolu ima zaključak u kojem stoje tri ponude.

Izvor: Politika

Foto: youtube