Neko vreme očekujte manje efikasan RTB

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Kineski Ziđin, većinski vlasnik RTB Bor, naišao je na nekoliko objektivnih prepreka koje se tiču strateških poteza poslovanja prethodnog rukovodstva, zbog kojih će se neko vreme raditi sa manjim procentom efikasnosti, rekao je predsednik Ziđina Lan Fušeng.

On je u razgovoru sa predsednikom Nacionalnog saveta Srbije za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislavom Nikolićem rekao da u Srbiji svi imaju velika očekivanja od dolaksa Ziđina u RTB, kao i da se velika pažnja posvećuje projektu i van granica Srbije.

“Kompanija Ziđin od kada je u Srbiji neprekidno uvodi nove mere poslovanja, za dobre rezultate neophodno nam je i vreme, borimo se da prestignemo količinu prošlogodišnje proizvodnje. Kompanija će uraditi sve u svojoj moći zarad razvoja ovog projekta”, obećao je Fušeng.

Nikolić je podsetio da je investicija kompanije Ziđin najveća kineska investicija u Srbiji i dodao da očekuje da svoje znanje i iskustvo prenese zaposlenima i rukovodstvu u RTB.

U borskom kombinatu je, kako je rekao, proizvodnja zavisila od pronalaženja najbogatije rude i najmanjih troškova, i da se rudnik nije koristio planski. “Zbog toga ćete ponekad imati i manju proizvodnju ispravljajući greške prethodnika”, kazao je predsednik Nacionalnog saveta.

Ziđin je u decembru prošle godine pruzeo RTB Bor i za 63 odsto vlasništva platio 350 miliona dolara. Kompanija je obavezna da uloži 1,26 milijardi dolara u RTB u narednih šest godina, kao i da sačuva 5.000 radnih mesta i investira dodatnih 200 miliona dolara za otplatu dugova.

Izvor: N1, Beta

Foto: Beta

Komentari 2

  1. "rtb bor"

    JEDINO BAKAR OSTAJE BAKAR?

    Predsednik kineskog Ziđina Lan Fušeng je ispričao našem ”faktoru” Tomislavu Nikolića da Kombinat u Boru ima više objektivnih prepreka u ostvarivanju strateških poteza u poslovanju. Nešto ovde nije jasno? Pre dolaska kineza u RTB Bor iz usta nezaustavljivog Blagoje Spaskovski, ministra Antića i neumornog ΛV su širene laži da su ostvareni nenadmašni profiti, rekordna proizvodnja bakra oko 80.000 tona bakra godišnje (mada ΛV u karavanu ”Budućnost Srbije”, ispričao da je zadnjih godina proizvedena količina bakra od oko 40.000 tona, neko laže?), tehnološko iskorišćenje bakra u metalurgiji, neverovatnih, 98%. Ako je ovo što su “naši” pričali tačno nema mesta da se Lan Fušeng vadi kako nemogu da ostvare strateške poteze u poslovanju. Ukoliko je gospodin Lan Fušing u pravu, onda su “naši” Spaskovski, Antić i drugi dobro širili hvalospeve i bajkolaži. Takođe, Spaskovski je pečao da samo topionica vredi milijardu evra, a stvarno RTB Bor je prodat za 350 miliona evra. I to je nešto? Laž im je u krvi kao što su i naše plate veće nego u Nemačkoj i standard evropski, a oni o kojima se priča žive afričkim načinom (gladuju) sa afričkim platama? Lažu bre, što bi rekao Šojić!

  2. Bor Boranin

    Vučić tek je poverovao kinezima da ga, po pitanju rada RTB Bor,njegovi klimoglavci na čelu sa Spaskovskim, ko bajagi, lagali o rezultatima u radu RTB Bor. Njegove su reči: “da su me naši tokom ranijih poseta RTB-u Bor uveravali (lagali) kako su napravili čudesne pomake, ali sada su mi kineski partneri objansili da bi zbog nastavka takvog “naprertka” došlo do brzog zatvranja kompanije”. Da su ga lagali jesu, a on nije dete da im veruje, verovatno posredi su druge prirode radnje korumpiranost, kriminal, u suprotnom zbog čega se štiti Spaskovski, zadnji i najgori direktor RTB Bor. On je veličao profite i visinu proizvodnje bakra, a dugovanja od dve milijarde, od toga jedna je otpisana, nije plaćao rudarsku rentu, struju, poreze i političari aplaudirali na bajkolaži i hvalospeve njihovog preletača i poltrona. Vlast to nije videla, jer joj godili hvalospevi i bajkolaži, a sada dobili jadac, sa zakašnjenjem, naivno naseli?