NEM panel 2018 Dubrovnik: Svetski poznati producenti o plasmanu lokalnog sadržaja na globalno tržište

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo

Lokalna produkcija sadržaja važna je tema o kojoj će se diskutovati na New Europe Marketu od 11. do 14. lipnja u Dubrovniku gde će se i ove godine okupiti vodeći stručnjaci s područja televizije, menadžeri i članovi uprava televizijskih kompanija, operateri iz cele regije te producenti kao i ostali medijski znalci.

Neki kritičari i analitičari tržišta smatraju da stalno rastuća lokalna produkcija pridobija nove gledatelje i zadržava stare bolje nego ostali oblici produkcije. Može li lokalna produkcija na pay TV kanalima biti novo merilo i znak kvaliteta?

“Kako proizvesti odličan lokalni sadržaj?” (How to make great local production) naziv je panela na kojem će raspravljati cenjeni stručnjaci producentske branše pod moderatorskom palicom Ivane Miković, zamenice generalnog direktora Radio-televizije Srbije.

Kako celi proces izgleda iz perspektive producenata, što oni čine da zadrže gledatelje uz svoj sadržaj te kako sadržaj učiniti što kvalitetnijim obasniće Kim Moses, izvršna producentkinja Sander Moses Productionsa; Lars Lundström, scenarista i producent Nice drame; Nebojša Taraba, kreativni direktor Drugog plana; Taliah Shahar, voditeljka međunarodnih poslova United Studiosa of Israel te Paula Cohen McHarg, viša voditeljka prodaje za srednjoistočnu Europu, Zajednicu nezavisnih država, Afriku, Bliski istok, Grčku i Tursku u Keshet Internationalu.

Budući da televizija postaje sve globalnija, NEM je najbolje mjesto za istraživanje industrije i upoznavanje s rastućom regijom srednje i istočne Europe, rekla je Taliah Shahar, voditeljka međunarodnih poslova United Studiosa of Israel dodavši kako u vreme kada globalna TV platforma dobiva zamah, povećava se i potreba za vrhunskim lokalnim dramama: “Gledaoci i dalje žele videti svoje živote i jedinstvena iskustva na velikom ekranu”, zaključila je.

Iz usta osobe zaslužne za svetski hit Humans

Raznolik sadržaj, zanimljiva i inovativna produkcija, lokalna tematika… Može li pay TV uistinu povećati brojke gledanosti novim, osveženim, originalnim lokalnim sadržajem?

Na to će pitanje pokušati dati odgovor jedan od najpoznatijih i najcenjenijih skandinavskih producenata i scenarista Lars Lundström, izvršni producent britanske serije „Ljudi“ (Humans) koja je ujedno rimejk njegovog SF hita „Stvarni ljudi“ (Real Humans). Javnosti je poznat i po radu na serijama Tusenbröder i Wallander, a otkrio nam je kako napraviti lokalnu dramsku produkciju koja će privući globalnu pažnju:

„Verujem da je reč o stvaranju vlastitog jedinstvenog svemira tokom kog se ne treba sramiti lokalnih aspekata. Sve su velike priče zapravo lokalne, čak i priče poput ‘Zvezdanih staza’ (Star Trek). Vrlo sam sretan i počašćen što prisustvujem na NEM panelu o lokalnoj produkciji, kao i na celom značajnom događaju.”

Da je lokalna produkcija gledateljima uvek bliža od one inozemne, misli i kreativni direktor produkcijske kuće Drugi plan Nebojša Taraba i producent serije „Novine“ koja je upravo zahvaljujući screeningu na NEM-u 2016. doživjela međunarodni uspeh i globalnu distribuciju:

“Već potvrđena iskustva nekih velikih pay TV sistema, poput HBO-a, pokazuju da su lokalne originalne produkcije u pravilu bolje primljene i više gledane, čak i od najvećih globalnih hitova poput ‘Igre prestola’ (Game of Thrones). Dobitna situacija za sve je ona u kojoj neki lokalni sadržaj dobrim odabirom teme izazove globalni interes.“

NEM koji ne želite propustiti

Na NEM-u 2018. će profesionalci imati priliku razmijeniti poslovne ideje, družiti se s ljudima iz branše, upijati i deliti znanje te opustiti se u jednoj od najljepših mediteranskih destinacija – Dubrovniku. Registrujte se i pronađite najbolju opciju za vas na službenoj internetskoj stranici događaja. http://neweumarket.com/

Izvor: BIZLife

Foto: Promo