NEMA VAJDE OD ZAKONA: Srpske firme teško do naplate

PinterestFacebookTwitterShare

Privrednici u Srbiji teško dolaze do svog novca jer, iako su rokovi plaćanja zakonom utvrđeni, malo ko ih poštuje. U plaćanju najviše kasne državna i javna preduzeća.

U sektoru građevine na naplatu za izvršene građevinske radove čeka se oko šest meseci, a za plaćanje građevinskog materijala i do 160 dana.

Nelikvidnost i otežana naplata potraživanja i dalje su među najvećim problemima srpske privrede. Pre četiri godine donet je Zakon o izmirenju novčanih obaveza, koji se odnosi na javni sektor, ali i na komercijalne transakcije između privrednih subjekata.

Iako je zakon donet rokovi nisu skraćeni, jer se Zakon u velikom broju slučajeva ne primenjuje, pa se na plaćanje ponekad čeka i 200 dana. Rekorderi po broju dana za isplatu su sektori građevinarstva i trgovine.

„U praksi se dešava da vi morate da molite investitora za novac, da mu pretite, da ga tužite. Pa vam on kaže: ‘dobro, ‘ajde, platiću kada bude sudska presuda, ali nećeš više nikada raditi kod mene’.

Trebalo bi na osnovu svake verodostojne situacije, ili na osnovu fakture dobavljača da vi možete da odete u banku dobavljača ili investitora, predate papir i njegova banka prebaci novac“, objašnjava situaciju Veselin Ražnatović iz građevinskog sektora Unije poslodavaca.

Iako bi jedna vladina uredba omogućila takvu naplatu, jedino rešenje trenutno je tužba. Ali kako tvrdi Ražnatović, to je dugotrajan i skup proces. I u sektoru trgovine, izbegavaju tužbu iako je to jedini način da naplate zakasnela potraživanja.

Da bi sačuvali mušterije, trgovci daju duže rokove plaćanja. Preduzeća podižu kredite kako bi obezbedila protok novca. Najveći problem, tvrde privrednici, nastaje kada su potraživanja nenaplativa, a u Srbiji se prošle godine 55.000 preduzeća našlo u blokadi, dok je 2.000 otišlo u stečaj.

U plaćanju najviše kasne državna i javna preduzeća, gde su 70 odsto dugova privatnom sektoru bila potraživanja od države i to najviše lokalnih javnih preduzeća, republičkih javnih preduzeća i državnih institucija.

Zakon o izmurenju obaveza je u svojim odredbama predvideo i kazne za firme i direktore koji ne poštuju propisane rokove. Ali, Unija poslodavaca Srbije nema informaciju da li je od početka primene tih odredaba, od 1. januara 2016.inspekcija kaznila nekog zbog nepoštovanja rokova plaćanja.

Izvor: N1