Nemačka planira BOGATE BONUSE za kupovinu novih vozila

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Nemačko ministarstvo privrede predlaže u novom paketu podsticaja pet milijardi evra vrednu šemu bonusa za kupovinu novih automobila, rekla su dva dobro upućena izvora.

Globalna prodaja automobila oštro je pala jer su fabrike i saloni automobila bili zatvoreni zbog pandemije koronavirusa.

Nedavna anketa instituta Ifo pokazala je da su očekivanja u nemačkom automobilskom sektoru na najnižem nivou od 1991, piše Rojters.

Ministarstvo privrede predlaže isplatu bonusa kupcima električnih i konvencionalnih vozila, uz cenovni limit do 77.350 evra, a paket podsticaja bio bi na snazi do kraja godine, rekli su izvori.

Prema planu ministarstva, osnovni bonus iznosio bi 2.500 evra po vozilu, plus 500 evra za kupovinu vozila s ekonomičnijom potrošnjom. Važeći popusti uvećali bi se za 1.500 i 750 evra u slučaju kupovine električnih, odnosno hibridnih vozila.

Iz ministarstva su odbili da komentarišu te navode.

Mediji su izvestili da bi vlada u utorak trebalo da predstavi sveobuhvatni paket podsticaja privredi, čija bi vrednost mogla dostići do 80 milijardi evra.

Predlog oko bonusa za kupovinu novih automobila već nailaze na kritike. Neki političari i industrijska udruženja ističu da bi program podsticaja trebalo biti vezan za mere borbe protiv klimatskih promena, a ne da favorizuje pojedine sektore.

Predsednik stranke socijaldemokrata (SPD) Norbert Valter-Borjans za Rojters je izjavio da podržava podsticaje za autoindustriju, ali “u slučaju da država obezbedi subvencije za nove automobile, one moraju biti za električna vozila”.

Izvor: SEEbiz

Foto: Beta/AP