Nemačka zakonom štiti svoje gigante od stranaca

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Nemačka namerava da do kraja godine usvoji zakon o osnivanju državnog fonda koji će štititi kompanije od inostranih preuzimanja, kažu vladini izvori, dodajući da u Berlinu uviđaju da više ne mogu sve prepustiti tržištu.

Ministar privrede Peter Altmajer predložio je osnivanje takvog fonda u februaru, u sklopu nove industrijske strategije.

U tom dokumetu, kao ključni industrijski sektori u narednoj deceniji izdvojeni su sektor čelika i aluminijuma, hemijski i sektor proizvodnje i projektovanja mašina, optika, automobilski i sektor medicinske opreme, zelene tehnologije, vojna industrija, vazduhoplovstvo i 3-D štampanje.

Među kompanijama čiji je opstanak Altmajer ocenio ključnim za privredu u celini izdvojeni su, između ostalog, Dojče Banka Bank, Tajsenkrup, Simens i veliki nemački proizvođači automobila.

Vlada radi na nacrtima zakona, a fond bi mogao početi s radom sledeće godine, rekla su tri izvora za Reuters.

Zamišljeno je da državni investicioni fond sarađuje s privatnim sektorom na kupovini vlasničkih udela u kompanijama, kako bi se otkonila neželjena preuzimanja, rekla su dva visoka izvora u vladi koja su htela da ostanu anonimna.

“Nemačka je do sada previše zazirala od definisanja sopstvenih interesa. To je počelo da se menja. Vidimo da više ne možemo sedeti prekrštenih ruku i sve prepustiti tržištu, To znači da je potrebna veća zaštita države”, naglasio je prvi izvor.

Fondom bi mogla upravljati državna razvojna banka KfW, ili bi se osnovala sasvim nova institucija koja bi upravljala vlasničkim udelima, napominje drugi izvor.

Ulaganja bi bila ograničena na “posebne slučajeve”, a udeli bi se kupovali na ograničeni vremenski period, objasnio je predstavnik ministarstva ekonomije.

Ti slučajevi bi uglavnom ciljali na zaštitu ključne infrastrukture i zasnivali bi se na oceni vlade da određeni investitor izvan Evrope predstavlja pretnju nacionalnim interesima Nemačke, rekao je on.

Aktuelni zaokret u Berlinu je odgovor na preobražaj Kine iz klijenta u konkurenta. Dodatni podsticaj su i pretnje američkog predsednika Donalda Trampa jednostranim trgovinskim sankcijama i višim carinama, ističu izvori u vladi.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay