Nemačka i Srbija: Investiciona ljubav vredna 2,5 milijarde evra

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Poixabay

Nemačka je već izbila na prvo mesto po obimu spoljnotrgovinske razmene sa Srbijom, koja je u 2017. iznosila oko 4,4 milijarde evra. Najsnažnija zemlja EU investirala je u Srbiju oko 2,2 milijarde evra i do sada otvorila 45.000 radnih mesta, piše Blic.

Nemački privrednici nastavljaju da ulažu u Srbiju, a tome u prilog najviše ide nedavna najava dolaska kompanije ZF iz nemačke pokrajine Baden-Virtemberg, koja će otvoriti fabriku u Pančevu. Prema najavi srpskih zvaničnika, ZF će u Pančevo investirati ukupno 160 miliona evra i zaposliti više od 1.000 ljudi. Kako saznajemo, Nemci će u Pančevu u industrijsko-poslovnoj zoni izgraditi kompleks ukupne površine 25.000 kvadrata na zemljištu od 10,8 hektara.

U prvoj fazi očekuje se 540 radnih mesta, a kasnije još oko 500. U Pančevu je planirana proizvodnja osovina za električni pogon, motora sa električnom vučom, elektronike menjača i slično. Pored ove investicije, veliki nemački proizvođač rezervnih delova za auto-industriju „Forverk autotek“ izgradiće svoj pogon u Čačku.

Izvor: Blic

Foto: Poixabay