Nemačka kompanija dodaje puter i za istok Evrope

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Pritisak češke i slovačke vlade na Evropsku uniju da natera nadnacionalne kompanije, a pre svega prehrambenu industriju, da garantuje da će namirnice imati isti kvalitet za postkomunističku Evropu kao i za Zapad počinje da daje efekte.

Naime, nemačka fabrika keksa odlučila je da i “novi” Evropljani ubuduće jedu keks sa puterom, a ne sa palminim uljem.

Nemački proizvođač Balsen naredio je da njegova fabrika u Poljskoj, koja snabdeva tržišta cele postkomunističke istočne Evrope, umesto jeftinog palminog ulja kao do sada, počne za ta tržišta da koristi tradicionalni nemački recept za keks sa maslacom.

“Primamo k znanju da je deo procesa globalizacije i sve jače očekivanje da proizvodi, bez obzira kom tržištu se prodaju, odgovaraju istom standardu. Ispunili smo želje potrošača”, saopštila je nemačka fabrika, javljaju češki mediji.

Temu dvostrukih aršina i toga da nadnacionalne i zapadne kompanije gledaju na tržišta novih članica EU i zemalja kandidata kao na kantu za smeće Evrope, Češka i Slovačka žele da posebno kategorično nametnu u EU u poslednjih godina dana, a u tome imaju i podršku nadležne evrokomesarke, Čehinje Vjere Jourove.

Na poslednjem samitu premijera Višegradske grupe ove sedmice u Budimpešti, slovački premijer Robert Fico dobio je mandat i zadatak da o tim dvostrukim aršinima razgovara sa šefom Evropske komisije Žan Klodom Junkerom.

Fico je pred samit u Budimpešti dao Junkeru i Evropskoj komisiji rok do jeseni da počnu da rešavaju problem različitog sastava istih namirnica i proizvoda za tržišta stare u odnosu na novu Evropu, zapretivši da bi Slovačka mogla da uvede jednostrani embargo i protera zapadne namirnice iz svojih hotela i restorana.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay