Nemačka: Milijardu evra za čistiji vazduh bez zabrane dizelaša

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Nemačka vlada pokrenula je program finansijske pomoći od milijardu evra kako bi se gradovima pomoglo u poboljšanju kvaliteta vazduha i sprečile zabrane korišćenja vozila sa dizel motorima.

To je saopšteno nakon završetka tzv. dizelskog samita kod kancelarke Angele Merkel u Berlinu.

“Sada je zaista od najveće važnosti da se izbegnu zabrane vozila na dizel pogon”, rekla je Merkel nakon sastanka s predstavnicima saveznih država i gradova u Berlinu.

Zato je potrebno smanjiti količine ugljen-dioksida u gradovima za šta je predviđen fond u visini od jedne milijarde evra.

“Sredstva bi trebalo da budu uložena u poboljšanje infrastrukture, bolje saobraćajno planiranje kao i investicije u ekološki javni prevoz”, rekla je nemačka kancelarka.

Kao jedna od glavnih mera u postizanju cilja smanjenje štetnih gasova se predviđa pojačano uvođenje autobusa na električni pogon.

Ekološke organizacije kritikovale su postignuti sporazum i smatraju ga nepotpunim. “Savezna vlada i dalje nije shvatila dimenziju ovog problema”, saopštila je organizacija Grinpis (Greenpeace).

Grinpis strahuje da su zabrane za dizelaše neizbežne, što bi moglo izazvati “haos” u nemačkim gradovima sledeće godine.

Sredinom ove godine sud u Štutgartu je odobrio zabrane vozilima s dizel motorima zbog višestruko prekoračenih granica azotnih oksida.

Izvor: Seebiz

Foto: Pixabay