Nemačka studija: Balkan ekonomska kočnica EU

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Nemačka konsultantska firma EY objavila je studiju u kojoj analizira kakve su pretpostavke za ekonomski rast u Evropskoj uniji u kontekstu izazova globalne ekonomije 21. veka.

Hrvatska je u grupi nekoliko članica EU koje su označene kao najgore na osnovu podataka u pet ključnih kategorija: digitalizacija, istraživanje, inovacije i održiva energetika, osnovna infrastruktura, obrazovanje i integrativni rast i zdravstveni sistem.

Studija EY smatra da su tih pet kategorija najvažnije za ekonomski rast, upozoravajući da se u Evropu u proteklih deset godina nedovoljno investira, te da bi politička elita trebalo da nađe nove načine da podstakne investicije. Takođe naglašavaju da bi i EU i države članice trebale mnogo više investirati u infrastrukturu, koja u 21. veku ne uključuje samo autoputeve nego i optičke kablove i brzi internet.

Najbolje pretpostavke za trajni ekonomski rast imaju Austrija, Holandija, Švedska i Danska, koje su najbolje ocenjene u studiji, kao i Švajcarska koja nije članica EU.

U kategoriji ispod su Nemačke, Francuska, Finska, Belgija i Luksemburg, te se procenjuje da su u tim zemljama potrebne veće investicije nego do sada u pojedinim sektorima. U sredini su sve ostale članice EU, dok su u kategoriji „Schlusslichter“, odnosno na začelju, Hrvatska, Poljska, Grčka, Rumunija i Bugarska.

Najbolje plasirane države su u pet ključnih područja napravile skoro sve što treba da imaju obezbeđen rast u budućnosti. Hrvatska je bolja samo od Bugarske i Rumunije, a naročito je loše ocene dobila u kategorijama osnovne infrastrukture te obrazovanja i integrativnog rasta.

Izvor: Index

Foto: Pixabay