Nemačka u lovu na „ilegalne“ građevince

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Nemačka policija i carinici pretražili su tokom dana 140 objekata u zapadnoj Nemačkoj i uhapsili osam osoba u okviru istrage o organizovanom ilegalnom radu u građevinskoj industriji.

Tužilaštvo je saopštilo da su osumnjičeni najverovatnije formirali složenu mrežu kompanija, koristeći lažne račune kako bi izbegli plaćanje socijalnih doprinosa i poreza, prenosi Rojters.

„Osumnjičeni su optuženi da su koristili mrežu izmišljenih kompanija radi lažnih računa za više stotina građevinskih firmi u nemačkoj državi Severna Rajna-Vestfalija“, rekao je Armin Rolfink, predsednik nemačke centralne uprave carina.

Prema njegovim rečima, ilegalni poslovni promet iznosio je oko 48 miliona evra, čemu treba dodati neplaćene poreze i socijalne doprinose u vrednosti od oko 38 miliona evra.

„Ovo su visoko profesionalni kriminalci koji mogu očekivati kaznu ako budu osuđeni. Predviđena zakonska kazna je najmanje šest meseci zatvora, a može da traje najviše 10 godina“, rekao je javni tužilac Vupertala Volf-Tilman Baumert.

Izvor: Novosti, Tanjug

Foto: Pixabay