Nemački automobilski giganti pod istragom

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Nemački proizvođači automobila BMW, Dajmler i Folksvagen pod istragom su Evropske komisije zbog navodne namere da ograniče razvoj i primenu sistema za kontrolu emisije štetnih gasova.

Evropska komisija je saopštila da trenutno istražuje da li su se ove kompanije dogovorile da se ne takmiče u razvoju sistema i tehnologija kojima se smanjuje emisija štetnih gasova, te da to, ukoliko se dokaže da je tačno, znači da je kupcima uskraćena mogućnost da kupe automobile koji manje zagađuju okolinu.

Ove firme su i ranije bile predmet istrage Evropske komisije.

Komisija je saopštila da je cilj njene istrage da se proceni da li su se proizvođači automobila dogovorili da izbegnu takmičenje u stvaranju tehnologija namenjenih za prečišćavanje gasova automobila koji idu na benzin i dizel, što bi predstavljalo kršenje pravila Evropske unije.

Istraga se zasniva na informacijama da su se ove kompanije, uključujući i Audi i Porše u vlasništvu Folksvagena, sastale da razgovaraju o upotrebi tehnologija za ograničavanje emisije.

Dve vrste sistema za kontrolu su pod istragom: selektivni katalitički redukcioni sistemi koji smanjuju emisiju oksida azota iz dizel motora i takozvani “Oto” filteri koji smanjuju emisiju iz benzinskih motora.

Sve tri kompanije su izdale saopštenja u kojima se tvrdi da u potpunosti sarađuju sa Komisijom i da ne žele dalje da komentarišu proceduru.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay