NEMAČKI METALCI: Za veće plate i manje rada

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: FI

Najveći nemački sindikat IG Metal je štrajkovima upozorenja uoči pregovora s poslodavcima, nastavio borbu za povećanje plata, ali i mogućnost skraćivanja radne nedelje na 28 sati.

„Nakon pregovora u četvrtak videćemo ima li smisla dalje pregovarati ili da odmah krenemo s celodnevnim štrajkovima bez ograničenja“, rekao je predsednik IG Metala Jorg Hofman za dnevnik Passauer Neue Presse.

Težište višečasovnih štrajkova upozorenja bilo je u najmnogoljudnijoj Severnoj Rajni – Vestfaliji gde je, između ostalog i u pogonima Tajsenkrupa, štrajkovalo preko 20.000 zaposlenih.

IG Metal za gotovo četiri miliona zaposlenih traži povećanje plata od šest posto, a novost je zahtev za individualnim skraćenjem radne nedelje sa 35 na 28 sati. Za radnike koji bi iskoristili skraćenu radnu nedelju i to za potrebe brige oko male dece ili roditelja, IG Metal traži i isplatu pune plate.

Udruženje poslodavaca u metalskoj branši je uoči pregovora ponudilo povećanje plata za dva posto i jednokratnu isplatu bonusa.

Poslodavac je istovremeno spreman na uvođenje individualne skraćene radne nedelje ako sindikati pristanu na produžetak radne nedelje za one radnike koji to žele.

Izvor: SEEbiz

Foto: FI