Nemački Tenis odustaje od investicije u Srbiji?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Konačna odluka o tome da li će nemačka kompanija Tenis doći u Srbiju ili ne trebalo bi da bude doneta u martu, a prema informacijama iz izvora bliskim top menadžmentu kompanije, vodeći proizvodjač svinjskog mesa u Evropi trenutno je bliži odluci da odustane od najavljenog investiranja, nego da gradi farme u Srbiji, piše danas Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

U novembru 2018. čuveni nemački proizvođač mesa je od Vlade Srbije, s kojom je u aprilu 2015. godine potpisao Memorandum o razumevanju, zatražio odlaganje najavljene investicije, s tim da bi najkasnije do kraja marta trebalo da se izjasni o dolasku u Srbiju.

Po informacijama VOICE-a, nemačka kompanija nije još uvek uzela u zakup nijedan hektar državnog poljoprivrednog zemljišta iako joj je bilo namenjeno oko 5.000 hektara u dve lokalne samouprave – Zrenjaninu i Kikindi, a njive je trebalo da dobije i u Sečnju.

Tenisu je po osnovu planiranih investicija bio odobren zakup 2.420 hektara u opštini Zrenjanin, 2.544 hektara kod Kikinde, a toliko je trebalo da mu obezbedi i lokalna samouprava u Sečnju. Medjutim, do sada nemački mesni gigant nije uplatio ni dinara za ove hektare u opštinske, odnosno pokrajinski i republički budžet, navodi VOICE (www.voice.org.rs).

Osnovni razlog za sve izvesnije odustajanje Tenisa od investiranja u Srbiji je sporost i neozbiljnost koju je domaća admnistracija pokazala u pripremanju terena za izgradnju farmi. Na to se nadovezala i nepovoljna situacija zbog bolesti afričke svinjske kuge zbog koje je nemačka kompanija veoma oprezna, piše VOICE.

Podseća se da je početak zakupa poljoprivrednog zemljišta u zrenjaninskom ataru bio predvidjen za jesen 2017. godine, a u Kikindi 2018.

Od Ministarstva poljoprivrede VOICE je zatražio odgovore na pitanja u vezi sa dolaskom kompanije Tenis u Srbiju, ali ih nije dobio.

Izvor: Beta/VOICE

Foto: Pixabay

Komentari 2

 1. Avgerinos Moesiotes

  Eh ljudi moji, ako za ovo nije kriv Vučić sigurno je kriv Tadić!
  ???

  Ne volim ni jednog ni drugog i zato sa žaljenjem konstatujem da ipak nisu krivi njih dvojca.

  Narodnu izreku da riba od glave smrdi su izmislili mediokriteti, sitni profiteri i neradnici! Za sve je kriv glavnokomandujući a to što se niko od “nižih” rukovodilaca i stručnjaka nije mešao u svoj posao. E ti lokalni “mali bogovi” su krivi.

  Predlog studentima, šetačima i svima koji misle da su jedan od pet miliona: Batalite se gluposti, ne tražite belaja kad mu vreme nije. Nije rešenje samo da smenimo Tadića ili Vučića – rešenje je da IZABEREMO prave ljude koji bi NA IZBORIMA (JEDINO I ISKLJUČIVO) zamenili nesposobne ili manje sposobne na čelu države.

  A dotle? Šta da se radi dotle? Jednostavno, menjajte one koje po zakonu MOŽETE ili čak treba da menjate!!!

 2. Baki 55

  Vlast treba i mora da bude SMENJIVA. Glavnokomandujući treba da vodi računa o nižim strukturama. On pravi hijerarhiju. Koje to možemo, po zakonu, da menjamo nezavisno od volje glavnokomandujućeg? Prosvetli me.