Nemački višak i dalje najveći na svetu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Nemački višak tekućeg računa platnog bilansa u prošloj je godini smanjen, ali je i dalje ubedljivo najveći na svetu zahvaljujući snažnom izvozu, pokazali su podaci nemačkog Instituta za ekonomska istraživanja (Ifo).

Tekući račun čine robe i usluge, dohodak od investicija i naknade zaposlenima, te tekući transferi poput radničkih doznaka, transferi vladi i dr.

Međunarodni monetarni fond (MMF) i Evropska komisija (EK) godinama pozivaju Nemačku da usmeri dodatne napore u povećanje domaće potražnje kako bi povećala uvoz i time smanjila globalne ekonomske neravnoteže. Od preuzimanja dužnosti, američki predsednik Donald Tramp takođe je kritikovao snažan nemački izvoz.

Nemački višak tekućeg računa platnog bilansa, koji je pokazatelj protoka roba, usluga i ulaganja, u prošloj godini je dostigao 294 milijarde dolara i time treću godinu zaredom bio najveći u svetu, pokazali su podaci Ifo.

S većim zaostatkom sledi Japan, sa 173 milijarde, a na trećem mestu je Rusija, s viškom od 116 milijardi dolara.

Ipak, meren udelom u bruto domaćem proizvodu (BDP), nemački višak je smanjen treću godinu zaredom, pri čemu je u prošloj godini skliznuo na 7,4 posto BDP, sa 7,9 posto u godini ranije.

Od 2011. nemački višak konstantno premašuje šest posto BDP, gornje dopuštene granice u Evropskoj uniji.

Vlada u Berlinu odlučila je da veliki deo viška u iduće tri godine utroši na povećanje naknada za pomoć deci, smanjenje poreza i snižavanje doprinosa za zdravstvo, redom mere od kojih se očekuje da će podupreti ličnu potrošnju.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay