Nemci besni na Vodafone

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Vodafone je opasno „zakucao na vrata“ Dojče Telekoma (Deutsche Telekoma – DT), čiji čelnik tvrdi da će preuzimanje britanskog mobilnog operatera narušiti konkurenciju na nemačkom tržištu.

Vodafone je postigao sporazum s američkom kompanijom Liberty Global o preuzimanju njihove telekomunikacione mreže za 18,4 milijarde evra, a reč je o kablovskoj i mreži fiksne telefonije u Nemačkoj, Češkoj, Mađarskoj i Rumuniji.

Ako ga regulatori odobre, Vodafone će ovim preuzimanjem od isključivo mobilnog operatera do pre 10-ak godina postati najveći evropski pružalac usluga brzog interneta i kablovske televizije sa 54 miliona korisnika i mrežom koja pokriva 110 miliona domaćinstava.

Izvršni direktor Vodafonea Vitorio Kolao istaknuo je kako će ova transakcija pretvoriti kompaniju u najvećeg pružatelja fiksnih i mobilnih usluga.

Što se tiče nemačkog tržišta, Colao smatra da preuzimanje neće narušiti konkurenciju jer se ne preklapaju usluge postojeće Vodafoneove mreže Kabel Deutschland i Unity Medie.

Međutim, tako baš ne misle prvi konkurenti, Dojče Telekom i Telefonika Dojčland.

„lično ću se uvek zalagati za poštenu konkurenciju za naše kupce“, kazao je prvi čovjek DT Tim Hotges. Kolao mu nije ostao dužan. „On želi da zadrži (DT) dominaciju kao jednog nacionalnog igrača. Imam lošu vest za njega: sada će biti još jedan nacionalni igrač“, kazao je Kolao, a prenosi Rojters.

Markus Has, izvršni direktor trećeg mobilnog operatera u Nemačkoj, Telefonike Dojčland, pozvao je regulatora konkurencije da detaljno ispita uticaj na tržišnu utakmicu.

„Jasno je da će najavljena transakcija stvoriti monopolistu u distribuciji kablovskog sadržaja i de facto duopol u fiksnoj infrastrukturi“, kazao je Has. Naime, Vodafone će imati trećinu tržišnog udela, a DT 40 posto.

Izvor: Poslovni dnevnik

Foto: Beta