NEOČEKIVANI PREOKRET: Nemci preko EU otvaraju vrata Kini

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Od otvorenog kritičara i protivnika pristupanja zemalja Evropske unije inicijativi „Jedan pojas, jedan put“, Nemačka je od pre mesec postala zagovornik učešća u ovom ambicioznom kineskom projektu infrastrukturnog povezivanja Evrope i Azije.

Na forumu u Pekingu nemački ministar ekonomije Peter Altmajer je, po prvi put, jasno rekao da vodeće članice EU žele da potpišu memorandum o sporazumevanju sa Kinom o ovom projektu, ali ne kao pojedinačne države već kao jedna grupa.

Nemačka, Francuska i još neke ključne ekonomske sile unutar EU insistiraju da Kina mora prvo da poboljša pristup i fer konkurenciju za strane kompanije koje posluju na kineskom tržištu.

Iako se Italija, kao zasad jedina članica G-7 i jedna od najvećih evropskih ekonomija, bez ikakvih uslova već priključila ovom kineskom projektu, Altmajer ističe da su Nemačka, Francuska, Španija i Ujedinjeno Kraljevstvo na Forumu u Pekingu pokazali da je EU „u velikoj većini“ ujedinjena u stavu da „mi možemo da sprovedemo naše stavove samo zajednički“.

„U velikim državama EU mi dogovorili smo se da nećemo da potpisujemo nikakve bilateralne memorandume već da napravimo neophodne dogovore između šireg evropskog ekonomskog prostora i ekonomskog prostora velike Kine“, rekao je Altmajer u Pekingu.

Nemački ministar ekonomije je istakao da je ohrabren obećanjem kineskog predsednika Si Đinpinga da će se zalagati za slobodnu trgovinu, multilateralizam i održivost kao dela „Jednog pojasa, jednog puta“.

„Ovo obećanje ćemo shvatiti ozbiljno i predložićemo kako da se ovi ciljevi postignu kako u Aziji, tako i u Evropi“, rekao je Altmajer, dodajući da je Kina ujedno i partner i konkurent te da EU mora da odredi svoje interese. „A za to nam je neophodna industrijska strategija. Za to nam je neophodna naša strategija povezivanja“.

Nemačka je dugo bila sumnjičava prema ovom projektu, ali pod pritiskom nemačkih privrednika nemačka kancelarka Angela Merkel je pre mesec prilikom susreta sa kineskim i francuskim predsednikom u Parizu ublažila stav.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay