Neprofesionalci obaraju cene računovodstva

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

usluge računovođe paušalca će od sledeće godine koštati najmanje 50 evra mesečno, a za mala pravna lica – 400 evra. Ovo važi za sve one koji su angažovali člana Računovodstvene komore Srbije.

Ova asocijacija je usvojila Pravilnik o polaznim osnovama za vrednovanje računovodstvenih usluga u Srbiji. Cilj je da se podigne poverenje u rad ove struke, ali i da se uvede red.

Pravilnik će primenjivati članovi Komore, ali su oni u obavezi da primenjuju i Etički kodeks i sve važeće zakonske i podzakonske propise.

Želimo da država da podršku za podizanje nivoa ove važne profesije, kao i da se Zakonom o računovodstvu uredi ko može da vodi poslovne knjige, kaže Snežana Mitrović, predsednik Računovodstvene komore.

Nažalost, danas se u praksi dešava da vrednost računovodstvenih usluga obaraju upravo neprofesionalne i nestručne računovođe, zato što ovaj posao može da radi bilo ko. Od takvog rada najviše štete ima država.

Vođenje knjiga za srednja pravna lica mesečno će koštati 1.000, a za “velike” 1.500 evra. Obračun zarada po zaposlenom članovi Komore će naplaćivati pet evra.

Pravilnik računovođama ostavlja odrešene ruke da delimično koriguju početne cene. Prilikom ugovaranja vođenja poslovnih knjiga mogu u određenoj, manjoj meri, odstupati od utvrđene cene, u zavisnosti od obima posla.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay

Komentari 1

 1. jasna

  Privredna komora, Advokatska komora, konačno i Komora računovodja.
  Ukoliko se uvede licenca uz koju se isključivo mogu predavati obračuni
  klijenata gde će biti naveden i broj licence, vredi takve platiti. Vodjenje
  finansija poslodavcima treba da bude vrlo bitan segment, a rad
  računovodja je i odgovoran i naporan, tako da vredi uvesti reda i
  realne tarife. Ko misli da je zarada laka, neka se obuči i radi ovaj posao.