Neraskidive veze sa MMF-om, novi aranžman

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Logo

Srbija planira da potpiše novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) do sredine godine, sa ciljem podsticanja reformi kako bi se podstakao ekonomski rast, najavila je u intervjuu za Rojters premijerka Ana Brnabić, a prenosi Politika.

Rojters je podsetio da je Srbija okončala uspešno aranžman u vrednosti od 1,2 milijarde evra, kao i da je MMF ocenio da Beograd mora dalje da unapredi poslovnu klimu i poboljša infrastrukturu kako bi uhvatio korak sa zapadnom Evropom.

Brnabićeva je kazala da će vlada započeti pregovore sa MMF-om u martu i aprilu o novom sporazumu, koji ne bi predviđao finansijsku podršku ili kreditnu liniju iz predosgrožnosti, prenosi Tanjug. „Verujem da ćemo do sredine godine ući u novi aranžman sa MMF-om”, rekla je premijerka, dodajući da je pred Srbijom još dug put po pitanju sprovođenja reformi. Novi aranžman sa MMF-om bio bi, prema njenim rečima, i pozitivni signal investitorima, finansijskim institucijama i agencijama za kreditni rejting.

Novi aranžman, kako je objasnila, bio bi u obliku instrumenta za koordinaciju politika, program koji je namenjen zemljama koje žele da potvrde privrženost reformskoj agendi ili žele da oslobode, odnosno koordiniraju finansijske linije drugih zvaničnih kreditora ili privatnih investitora.

Izvor: Politika

Foto: Logo