Neviđeni skandal najveće danske banke

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Najveća danska banka, jednostavno nazvana Danske bank, našla se usred skandala s pranjem novca. Navodno je nestalo oko 8,3 milijarde dolara, i to lažnim transakcijama estonskoj podružnici.

Sve se događalo od 2007. do 2015. godine, a iznos koji je neko stavio u svoj džep iznosi kao trećina vrednosti Danske banke i 3 posto danskog BDP. Nakon ove vesti, deonice banke su odmah potonule, a posledice još nisu poznate, prenosi Blumberg.

Nije poznato ko stoji iza transakcija, ali se čini da je novac došao do Rusije, Moldavije i Azerbejdžana. Danska banka će rezultate interne kontrole objaviti na jesen, a sada su samo rekli da ne mogu ništa komentarisati.

Visoki funkcioneri banke kažu da “je prerano za donošenje zaključaka o pranju novca u Estoniji” i da je za istragu o pranju novca ipak potrebno nešto više vremena.  U istragu je uključena i danska vlada.

Danska je, inače, zemlja s jednom od najnižih stopa korupcije na svetu, pa je ovo skandal neviđenih razmera. Javili su se i svi političari te ovo nazvali “najvećem pranjem novca svih vremena”.

Banka je odmah po otkriću pranja novca preduzela sve što je mogla – estonska podružnica je dobila novu upravu, a sve sporne transakcije su odmah zaustavljene.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay