Ni MILIJARDE nisu dovoljne: Trgovci PROTESTUJU protiv najbogatijeg čoveka sveta

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Direktor Amazona Džef Bezos najavljuje da će u Indiju uložiti milijarde dolara i tvrdi da će 21. vek biti vek te zemlje.

Bezos ističe da će veliko ulaganje u Indiju biti fokusirano na digitalizaciju malih i srednjih preduzeća, koja bi trebalo da omogući tim firmama prodaju i poslovanje putem interneta, pojašnjava on.

Amazon očekuje da će do 2025. godine izvesti indijsku robu u vrednosti od deset milijardi dolara, prenosi Klix.

Bi-Bi-Si navodi da bi poseta najbogatijeg čoveka SAD i sveta Indiji mogla biti narušena protestima malih trgovaca upravo protiv Bezosovog Amazona.

Hiljade trgovaca u 300 indijskih gradova planira proteste protiv, kako navode, negativnog uticaja Amazona na lokalno maloprodajno tržište.

Oni optužuju Amazon da ih ostavlja bez posla, jer ta kompanija nudi proizvode po osetno nižim cenama i sklonija je da na svojoj platformi ugosti manji broj velikih prodavaca.

Indijskim tržištem internet-maloprodaje trenutno dominiraju Amazon i Flipkart, koji je u vlasništvu američkog maloprodajnog lanca Volmart.

Te dve američke kompanije pogođene su novim indijskim zakonima kojima se stvarnim internet-maloprodajnim firmama ograničava prodaja robe iz sopstvenih ispostava.

Početkom nove godine konglomerat Rilajans industris, kojim upravlja najbogatiji čovek Azije Mukeš Ambani, odlučio je da konkuriše Amazonu u Indiji sopstvenim uslugama. On je pozvao trgovce da se prijave za usluge dostave namirnica.

Kompanija želi da kao odskočnu dasku upotrebi svoju veliku bazu korisnika usluga mobilne telefonije, navodi Bi-Bi-Si.

Izvor: Klix

Foto: Beta/AP