Nikola Tesla na novim kovanicama

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Logo

Nikola Tesla mogao bi uskoro da osvane na novoj kovanici. Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković i predsednik kompanije “Mish International Monetary Inc” Robert Miš potpisali su sporazum o poslovnoj saradnji na polju numizmatike, a kao rezultat pojaviće se kovanica s likom čuvenog naučnika.

Predstavnici NBS i kompanije “Mish International Monetary Inc” počeli su preliminarne razgovore u junu 2016. godine o mogućnostima komercijalne saradnje na projektu proizvodnje serije srebrnih i zlatnih kovanica različitih veličina i kvaliteta, posvećenih Nikoli Tesli.

Tokom važenja tog sporazuma NBS će izrađivati 210.000 komada kovanica godišnje u skladu sa odobrenim dizajnom, a na osnovu zaključenih pojedinačnih ugovora koji su predviđeni Okvirnim sporazumom.

Okvirni sporazum se zaključuje na period od pet godina, tako da je ukupni očekivani tiraž oko 1.000.000 komada kovanica.

U početnoj fazi izrađivaće se srebrne kovanice za čiju izradu će srebrne rondele (kružne metalne pločice na kojima se izradjuju lice i naličje kovanice) obezbediti kompanija “Mish International Monetary Inc”, koja preuzima sve rizike u vezi sa cenom srebra, marketingom, uvozom rondela, izvozom gotovog proizvoda.

Narodna banka Srbije – Zavod za izradu novčanica kuje srebrnjake u skladu sa usvojenim idejnim rešenjem, koje je utvrđeno u skladu sa Zakonom o NBS (oznaka nominalne vrednosti, oznaka banke emitenta, obeležja države emitenta, izgled lica i naličja).

Pri tome je avers jedinstven svih pet godina važenja sporazuma – lik Nikole Tesle, i ne menja se, dok će se na reversu obeležja menjati svake godine i na njema će biti predstavljeno najmanje pet izuma Nikole Tesle.

Najavljeno je da će određena promotivna količina kovanica biti od juna dostupna i u Srbiji.

Izvor: Beta

Foto: Logo