NIN: Narednih par godina ZABORAVITE na dividende Telekoma

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/Milan Obradović

Građani i država biće uskraćeni za dividende Telekoma Srbije, ne samo ove, već i narednih par godina, saznaje nedeljnik NIN, navodeći kao razlog to što je telekom investirao više od 300 miliona evra za kupovinu kablovskih operatera.

Krajem prošle i početkom ove godine Telekom je kupio Kopernikus tehnolodži, Avkom, Radijus vektor i još nekoliko manjih kablovskih operatora. “Kopernikus je plaćen 195 miliona, Radijus vektor 108 miliona, a Avkom 12,5 miliona evra”, podseća NIN.

Nedeljnik navodi da oko 4,8 miliona građana Srbije, koji poseduju besplatne akcije Telekoma Srbija, ove godine neće dobiti ni dinar na ime dividende od dobiti iz 2018, dok će država, kao većinski vlasnik Telekoma, koja poseduje 58 odsto akcija, ove godine ostati uskraćena za četiri-pet milijardi dinara.

Vlada Srbije je, kako se ističe, odustala od zahteva da Telekom više od polovine ostvarenog profita uplati u budžet, a Nadzorni odbor kompanije predložio je Skupštini akcionara, u kojoj država ima većinu, da na sednici 26. juna donese odluku da sav profit ostane na računima Telekoma kao neraspoređena dobit.

Izvori NIN otkrivaju da je strategija Vlade i Ministarstva finansija da se narednih par godina ne isplaćuje dividenda Telekoma, dok se nivo duga ne smanji na podnošljiviji nivo.

“U poslednjih 10 godina poslovni prihodi Telekoma su povećani za manje od jednog procenta, sa 88,2 na 88,7 milijardi dinara, a zbog osetnog povećanja poslovnih rashoda (sa 75,9 na 79,8 milijardi) neto dobit je smanjena za više od 30 procenata, sa 14,5 na 10,2 milijarde dinara”, piše NIN.

Dodaje se da je konsolidovani neto dug Telekoma (sa zavisnim kompanijama u Crnoj Gori i BiH) je skoro udvostručen, na oko 770 miliona evra, dok je pre samo godinu, dve bio ispod 400 miliona evra (48 milijardi dinara).

Pogoršan je i “odnos zaduženosti” koji pokazuje da je neto dug na kraju 2018. bio oko 2,55 puta veći od dobiti pre oporezivanja, amortizacije i kamata (EBITDA), dok je 2016. bio 1,08 puta, a godinu dana kasnije 1,15 puta veći od EBITD-a, navodi nedeljnik, podsećajući da se Telekom kod poslovnih banaka zadužio za više od 500 miliona evra zbog kupovine kablovskih operatera.

U odgovorima koje je Telekom Srbija dostavio NIN, a u vezi sa njihovim finansijskim rezultatima u prošloj godini, tvrdi se, međutim, da kupovina kablovskih operatora nije negativno uticala na ostvareni rezultat.

Inače, Nadzorni odbor Telekom Srbija zakazao je skupštinu akcionara za 26. jun, na kojoj će jedna od tačaka dnevnog reda biće i odluka o raspodeli dobiti.

Izvor: Beta

Foto: Beta/Milan Obradović