Nisan preuzima 34 odsto Micubiši motorsa

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP Eugene Hoshiko

Japanski proizvodjač automobila Nisan (Nissan) kupuje 34 odsto druge japanske kompanije Micubiši motors (Mitsubishi motors) za 1,9 milijardi evra, prema dokumentima objavljenim danas.

U objavi prenetoj Agenciji za finansijske usluge (FSA) Micubiši Motors će izdati 506,6 miliona akcija Nisanu po ceni od 468,52 jena po akciji, što je ukupno 237,36 milijardi jena (1,9 milijardi evra ili 2,2 milijardi dolara).

Direktor Nisana Karlos Gon je danas održao hitnu konferenciju za štampu s predsednikom Micubiši Motrosa Osamu Masukom u Jokohami, gde je sedšte Nisana.

Gon je rekao da će Nisan investirati 237 milijardi jena (2,2 milijardi dolara) u Micubiši motors i time postati najveći investitor u toj kompaniji.

Masuko je rekao da će kompanije iz Micubiši grupe i dalje imati udeo u Micubišiju.

Kompanija Micubiši motors je pod istragom zbog lažiranja testova o potrošnji goriva za pojedine modele automobila. Japanski mediji javili su da je lažiranjem podataka o potrošnji govora pogodjeno na desetine modela vozila prodatih u Japanu u poslednjih 25 godina.

Ugovor Nisana i Micubišija  o kupoprodaji treba da bude potpisan do 25. maja, a da se sprovede u oktobru.

Nisan motor će tako postati najveći akcionar u Micubiši Motors korporejšnu (MMC) ispred grupe Micubiši hevi indastris (Mitsubishi Heavy Industries) koja ima 20 odsto udela.

Nisan i Micubiši su već partneri, Nisan proizvodi limuzine za MMC koji pravi minivozila za Nisan.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP Eugene Hoshiko