VEROVALI ILI NE: Niska inflacija oborila i kamatnu stopu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Mesečna inflacija u Srbiji u martu je bila 0,1 odsto, a medjugodišnja 1,4 odsto.  Niska inflacija koja se predviđa i u narednom periodsu uslovila je i odluku o smanjenju referentne kamatne stope.

U poređenju sa decembrom prošle godine u martu su potrošačke cene povećane 0,8 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

U martu su poskupeli hrana i bezalkoholna pića (0,5 odsto), zdravstvo (0,4 odsto), kao alkoholna pića i duvan, nameštaj, pokućstvo i  tekuće  održavanje stana, restorani i hoteli i obrazovanje (za po 0,2 odsto).

Povećane su cene i stanarina, vode, električne energije, gasa i drugih goriva (0,1 odsto).

Pojeftinili su rekreacija i kultura (1,5 odsto), transport (0,2 odsto) i komunikacije (0,1 odsto).

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je danas da referentnu kamatnu stopu smanji sa 3,25 odsto na tri odsto jer je procenio da očekivano kretanje inflacije i njenih faktora u narednom periodu pružaju mogućnost za dodatno ublažavanje monetarne politike, saopštila je NBS.

Istovremeno je doneta odluka o suženju koridora kamatnih stopa sa plus ili minus 1,5 odsto na plus ili minus 1,25 procentnih poena, što znači da je kamatna stopa na depozitne olakšice ostala nepromenjena.

NBS procenjuje da će se, prema projekciji, inflacija i narednih meseci zadržati oko tekućeg nivoa.

„Na to da su inflatorni pritisci ostali niski, ukazuju i usidrena inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede, koji očekuju da će inflacija i za dve godine unapred biti na centralnoj vrednosti cilja (tri odsto). Smanjenjem referentne kamatne stope, u uslovima niskih inflatornih pritisaka, NBS će pružiti dodatnu podršku kreditnoj aktivnosti i privrednom rastu“, piše u saopštenju centralne banke.

Izvršni odbor je istakao da opreznost u vođenju monetarne politike i dalje proističe iz dešavanja na medjunarodnom finansijskom tržištu i kretanja svetskih cena primarnih proizvoda.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay