Nisu svi MILIJARDERI u plusu: Bafetov rekordan GUBITAK i rasprodaja akcija

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Berkšir Hatavej, investiciona kompanija Vorena Bafeta objavila je rekordni neto gubitak od gotovo 50 milijardi dolara.

Neto gubitak Berkšira u prvom tromesečju iznosio je 49,75 milijardi dolara, ili 30,653 dolara po deonici Klase A, odražavajući 54,52 milijarde dolara gubitaka od ulaganja, uglavnom redovnih deonica. Godinu dana ranije, neto zarada iznosila je 21,66 milijardi USD, ili 13,209 USD po deonici.

Tromesečna operativna dobit, koju Bafet smatra boljom merom uspešnosti, porasla je 6%, na 5,87 milijardi dolara, ili oko 3,624 dolara po deonici Klase A, 5,56 milijardi dolara, ili oko 3,388 dolara po deonici.

Računovodstveno pravilo zahteva od Berkšira da izveštava o nerealizovanim gubicima deonica i dobiti sa zaradom. To uzrokuje velike promene u Berkširovim neto rezultatima koje Bafet smatra besmislenim.

Bez obzira na to, Berkšir se delom nagomilao deonicama zbog nesposobnosti Bafeta da nađe velike kompanije za kupovinu odmah, zbog suše koja je trajala više od četiri godine i koja je ostavila Berkšir sa oko 137,3 milijarde dolara gotovine.

Standard & Poor’s 500 skliznuo je 20 posto u prvom kvartalu, ali bilo je strmijih padova u nekoliko velikih Berkširovih ulaganja, uključujući American Express, Bank of America, Wells Fargo i četiri aviokompanije – American, Delta, Southwest i United.

Prodao sve akcije aviokompanija

Milijarder se obratio nekoliko sati nakon što je Berkšir objavio rekordni gubitak, saopštivši
da je njegova kompanija prodala sve svoje akcije u četiri najveće američke aviokompanije.

Obraćajući se na godišnjem sastanku akcionara, Bafet je ocenio da se “svet promenio” zbog koronavirusa.

On je rekao da je pogrešio što je investirao u avio-industriju, prenosi BBC.

Konglomerat je imao udeo od 11 odsto akcija u Delta erlajnsu, 10 odsto u Amerikan erlajnsu, 10 odsto u Sautvest erlajnsu i devet odsto u Junajted erlajnsu, pokazuju podaci godišnjeg izveštaja te kompanije i njenih podnesaka.

Berkšir Hatavej je počeo da investira u navedene četiri avio-kompanije 2016. godine.

Izvor: Agencije

Foto: Beta/AP