Nova velika AKVIZICIJA u avioprevozu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Vlasnik Britiš Ervejza, IAG, postigao je sporazum o kupovini španskog prevoznika Er Evropa za milijardu evra u gotovini, jačajući poziciju u konkurenciji za putovanja iz Evrope u Latinsku Ameriku i na Karibe.

Sporazum s Er Evropom sklopila je španska podružnica Iberia, a trebalo bi biti zaključen u drugoj polovini sledeće godine, navode u IAG.

Očekuju da će španski prevoznik povećati njihovu dobit već u prvoj poslovnoj godini nakon sklapanja sporazuma. Prinos na uloženi kapital trebalo bi da se povećati najkasnije nakon četiri godine.

Er Evropa nudi domaće i međunarodne letove na 69 destinacija, uključujući duge rute prema Latinskoj Americi, SAD i Karibima.

Prošle godine kompanija je ostvarila prihode od 2,1 milijardu evra i operativnu dobit od 100 miliona. Prevezli su ukupno 11,8 miliona putnika i zaključili godinu s flotom od 66 letelica.

„Kupnovinom Er Evrope IAG će dobiti novog, konkurentnog, finansijski efikasnog avioprevoznika i paralelno učvrstiti poziciju Madrida kao vodećeg evropskog centra. Rezultat će biti vodeća uloga IAG na južnom Atlantiku“, rekao je izvršni direktor IAG Vili Volš.

Treći po veličini evropski niskobudžetni prevoznik Norvežan Er uzdrmao je tržište prekoatlantskih putovanja sniženim cenama karata. U oktobru su sklopili partnerstvo sa DžetBlu Ervejzom, omogućujući evropskim putnicima direktnu rezervaciju putovanja u stotinjak američkih gradova.

Vazduhoplovni giganti stvaraju NOVU ERU avioprevoza


Izvor: Novac.hr

Foto: Pixabay