Novi kvadrati nerealno skupi, ali idu „kao alva“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Cene u novogradnji koje su enormno visoke bez obzira na lokaciju doprinele su da je prosečna cena kvadratnog metra u Beogradu dostigla neverovatnih 2.200 evra, rekla je stručnjak za nekretnine Kaća Lazarević.

Cene su skočile nerealno, pre svega zbog povoljnih kredita sa niskim kamatnim stopama, zbog čega je odnos između ponude i potražnje mnogo veliki, istakla je Lazarević odgovarajući na pitanja čitalaca na Fejsbuku.

„Novogradnja je u Beogradu invazivno krenula i zbog toga što ima jako mnogo kupaca koji ne pitaju koliko to košta, a u 90 odsto slučajeva su to mladi ljudi koji misle da u narednih 20 godina mogu da otplate kredit.“

Mladi traže novogradnju, sa garažom u zgradi, i stariji stanovi ih uopšte ne interesuju. To je za investitore bio razlog da dižu cenu i oni su u periodu od godinu dana u vazduh podigli cene napomenula je Lazarević i naglasila kako je nekada lokacija bila prioritet, ali da to sada više nije slučaj.

Imamo primer da stan kod Novog groblja gde je cena nekada bila do 1.200 ili 1.300 evra kvadrat, sada košta 1.800 i do 2.000 evra za kvadratni metar novogradnje i da se sve to proda. Mirijevo je skočilo u novogradnji do 1.300 ili 1.400 evra po kvadratu, Lekino brdo je bilo nekada 1.400 evra za kvadrat, sada je 2.000 evra i pritom ne možete da nađete stan, istakla je Kaća Lazarević.

Za nju je, ipak, kako je rekla, najveći apsurd Novi Beograd, gde cena kvadratnog metra ide i do 3.000 evra, ali i Beograd na vodi, za koji je mnogo više zainteresovanih kupaca nego što stanova ima.

Koliko će potrajati ovaj trend, kako je rekla, teško je prognozirati, ali činjenica je da su ovakve skokove cena imali i u drugim zemljama Evrope, ali i da takav balon pukne kad tad, te da je samo pitanje vremena.

Razlog za skok cena nekretnina u Novom Sadu, kako je rekla Kaća Lazarević, sličan je onome u Beogradu, a to je veliki broj novosagrađenih stanova, ali i to što je „potražnja mnogo veća nego što je ponuda“.

Osim toga, kako je napomenula, očigledno je da se sada lakše i brže dolazi do lokacija i građevinskih dozvola, a da je i način izgradnje mnogo efikasniji nego prethodnih godina.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay

Komentari 2

  1. Rezignirani potencijalni kupac

    Dok god je ovaca, biće i vune. Ne znam šta je sa narodom. Da li je u redu da se stan od 51+4m2 na NbGD pretposlednji sprat, koji prokišnjava kroz 5spoljna zida proda za 65000 e i da stan polurevoviran od 48m2 bude 70000e? Šta je sa kupcima,šta ih naginje da toliko pristaju na sve. Tražim stan i neću platiti 1300po m2 za stan u koji je potrebno mnogo uložiti, u zdradi staroj 40godina. Taj isti stan prošle godine je bio 900po kvadratu. Kupci, dozovite se pameti, hajmo u protest.

  2. Arh

    Na to se nadovezuje da je zbog skoka cena novogradnje skočila i cena starih stanova. Krediti su povoljniji, lakše se dobijaju i ako se ovako nastavi možda se ponovi i 2008. Uz cenu, problem je i „kvalitet“ novogradnje koji je na mizernom nivou, počevši od nedovoljnih kvadratura prostora, kvaliteta materijala i načina izvođenja, a to sve zbog nepoštovanja struke tj danas je svako inženjer. I svaka zgrada ima barem jedan a neretko i više nelegalnih spratova koji se rešavaju u hodu kroz legalizaciju i kvazi investitori zarađuju još više.