Novi pogon Prve petoletke – namenska

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: MOD

U fabrici Prva petoletka-namenska u Trsteniku, koja obeležava 69 godina rada, otvoren je renoviran proizvodni pogon u koji je uloženo 2,2 miliona evra.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, Vlada Srbije je u to preduzeće investirala ukupno 3,5 miliona evra.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je na otvaranju novog pogona istakao da to preduzeće „ima budućnost i da je u stanju da odgovori zahtevima svetskog tržišta“.

On je dodao da se namenska industrija razvija.

„Namenska industrija prošle godine izvezla je oko 570 miliona evra, što je za 17 odsto više od rekordne 2016. godine, a skoro tri puta više nego 2012. Ove godine očekujemo da će ukupan izvoz biti više od 600 miliona evra“, kazao je Vulin.

Prema njegovim rečima, izmenama zakona kontrola, apsolutna kontrola i vlasništvo države nad namenskom industrijom se „neće dovoditi u pitanje“.

„Ispod 51 procenta u namenskoj industriji vlasništvo države Srbije po zakonu neće moći da padne, ni da se izgube upravljačka prava“, istakao je Vulin.

Direktorka Prve petoletke – namenska Anđelka Atanasković rekla je da je fabrika u renoviranu halu uložila 500.000 evra, kako bi omogućili rad sa novim programima i mašinama, a da su mašine kupljene od investicija Vlade.

„Fabrika je zaposlila 100 novih radnika a plate zaposlenih su na nivou republičkog proseka“, rekla je Atanasković.

Izvor: Beta

Foto: MOD