Novi propisi za bolju zaštitu kupaca i konkurentnost srpske privrede

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Vlada Srbije je usvojila Predlog zakona o tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanju usaglašenosti, kojim će se sistemski urediti oblast tehničkog zakonodavstva, stvoriti preduslovi da se modernizuje srpska industrija i poboljša konkurentnost srpskih privrednika, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu privrede.

Cilj tog zakona je, kako navode, da se omogući bolja zaštita zdravlja i bezbednosti potrošača, spreči nelojalna konkurencija i unapredi tržišni nadzor nad proizvodima koji su dostupni na tržištu Srbije.

„To se postiže kroz usklađivanje sa najboljom praksom EU i savremenim principima i standardima u oblasti tehnike”, navode u tom ministarstvu. Predlogom zakona, kako dodaju, jača se zaštita bezbednosti korisnika i potrošača, tako što se, između ostalog, preciziraju i jačaju obaveze isporučilaca (proizvođača, uvoznika) u smislu praćenja proizvoda u lancu isporuke i sprečavanja nelojalne konkurencije.

Na primer, propisuje se obaveza privrednika da, na zahtev inspektora, dostavi podatke od koga je nabavio proizvod, kao i podatke o onom kome ga je isporučio, obaveza navođenja uvoznika na samom proizvodu, obaveza čuvanja dokumentacije u određenom roku, obaveza saradnje sa organima tržišnog nadzora. U Ministarstvu privrede navode da se, s druge strane, u posebnim odredbama rasterećuju privrednici u delu pripremanja i činjenja dostupnim dokumentacije koja prati proizvode.
Premijerka

Izvor: Beta

Foto: Pixabay