Novi Sad na mapi ruskog Gugla

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Dolazak u Srbiju ruske IT kompanije Jandeks nedavno je ozvaničen dogovorom o saradnji sa Kragujevcom, a sada već počinju pregovara i sa Novim Sadom.

Predstavnici „ruskog Gugla“ razgovarali su sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem o izradi besplatne mobilne aplikacije, mape grada namenjene građanima i turistima.

Mapa bi sadržala podatke o javnom prevozu, saobraćaju, turističkim atrakcijama, o radnom vremenu kulturnih ustanova i ugostiteljskih objekata, piše u saopštenju.

Vučević je ocenio da bi „tako moderan servis“ bio od velike koristi jer će Novi Sad iduće godine biti Omladinska prestonica Evrope, a 2021. godine biće i jedna od tri evropske prestonica kulture, što će „drastično uticati na ekspanziju turizma“.

Jandeks je ruska korporacija specijalizovana za internet usluge i proizvode i najveći je ruski pretraživač interneta.

Navedeno je da Jandeks planira poslovanje u Srbiji, te da Novi Sad ima „veliki partnerski potencijal“ za to kao drugi po veličini grad i „svojevrstan IT centar“.

Krajem februara Jandeks i grad Kragujevac zaključili su Memorandum o saradnji u oblasti izrade digitalnih mapa za taksi, gradski prevoz i sisteme transporta.

Izvor: Sputnjik

Foto: Pixabay