Novi Sad: Njive postale građevinsko zemljište, porez veći 100 puta

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pexels

Skoro 800 poljoprivrednika iz okoline Novog Sada, dobilo je poreska rešenja uvećana više od sto puta u odnosu na prethodne godine, tvrde u udruženju „Futoški kupus“. Razlog – gradskom odlukom, porodične njive koje godinama obrađuju, preinačene su u građevinsko zemljište, na koje se plaća porez od više od 150 hiljada dinara po hektaru, javlja N1.

„Mi ne možemo ni da proizvedemo koliki je porez. Mislim da osnovica za taj obračun nije dobro doneta, mi se zato i žalimo jer je to za nas neprihvatljivo. Nemamo mi tu računice nikakve, ama baš nikakve“, kaže poljoprivrednik iz Futoga Živan Kolarov.

Poljoprivrednici kažu – da je zemljište zaista građevinsko, imalo bi izgrađenu infrastrukturu. Ovako, ne mogu čak ni da ga prodaju, a ukoliko porez ne plate, neće moći da konkurišu za subvencije niti da overe zdravstvene knjižice. U gradskoj upravi, međutim, poreska rešenja za paore niko ne komentariše, kažu iz N1.

Zbog promene iz poljoprivrednog u građevinsko zemljište nisu ugroženi samo ratari, već i jedan nacionalni brend, navode u udruženju „Futoški kupus“. Skoro sva gazdinstva koja gaje prepoznatljivu sortu, po planu, uskoro mogu da očekuju bagere.

„Devedeset i nešto odsto postojbine futoškog kupusa je izgubljeno – dakle, proglašeno je građevinskim zemljištem i građevinskom zonom. Tako da tamo gde je kupus nastao, prosto će, u nekom periodu koji dolazi, biti neke zgrade, fabrike ili nešto. Mislim da je vrlo neodgovorno i da bi po tom pitanju gradski organi morali da preispitaju svoju odluku“, kaže Miroljub Janković iz udruženja „Futoški kupus“.

Za Jankovića, posebno je neodgovorno to što se sporna poreska rešenja odnose na prošlu godinu koja je svim paorima bila izrazito teška zbog suše, budući da od države nisu, kaže, dobili ni dinara pomoći.

Izvor: N1

Foto: Pexels