Novi Sad ODBIO da plati otkup hakerima i ostao bez BAZA PODATAKA

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Deo zaposlenih u gradskoj upravi Novog Sada i pojedinim javnim preduzećima nije dobio plate zbog hakerskog napada na informacioni sistem Informatike, što je samo deo problema zbog nestalih podataka, saznaje 021.rs.

Izvor u gradskoj upravi za 021.rs navodi da će radnici dobiti svoje zarade narednih dana kada se ponovo uspostavi sistem, jer je Grad odbio da plati otkup u bitkoinima i time ostao bez podataka, a ne može da ih povrati jer je i bekap zaražen kriptovanjem.

Mada u Gradskoj kući ne žele da kažu šta je sve nestalo i u kojoj količini (šta je sa informacijama o dugovima građana za komunalne usluge, poreskim prijavama, građevinskim dozvolama i sličnim važnim podacima), kako 021.rs saznaje, zaposleni u gradskim firmama će sada ručno unositi podatke u baze, jer većina dokumentacije koja je nestala postoji i na papiru ili u drugim državnim ustanovama i javnim preduzećima čiji računari nisu zaraženi.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao da je za RTS da je gradski informacioni sistem blokiran u nedelju, 1. marta uveče i da je Grad ucenjen na 50 bitkoina što je oko 400.000 evra. U međuvremenu je otkupnina smanjena na 20 bitkoina, ali je Grad odbio da plati i tu sumu, zbog čega su podaci i bekap, ostali zaključani.

Novi Sad demantuje da su ugroženi podaci, inostrane IT kompanije OTKLJUČAVAJU baze


“Ne mogu da budu otključani. Mi ćemo podići novi sistem, nećemo plaćati otkupninu, ne znam ni kako bi to platili, kako bi to pravdali u budžetu. Nije realno da to platimo i niko Novi Sad ne može da ucenjuje”, naveo je Vučević.

On je naveo i da je do upada u sistem došlo preko e-maila, dodajući da nije toliko stručan da objasni kako se to tačno dogodilo.

Sajber napad: Hakeri „ZAKLJUČALI“ novosadske službe, traže BITKOINE


Izvor: 021

Foto: Pixabay

Komentari 2

  1. Pingback: Informatika demantuje da su ugroženi podaci, stručnjaci iz sveta OTKLJUČAVAJU baze - Bizlife.rs

  2. Realan

    Nesposobni su ostali nesposobni.