Novo povećanje plata i penzija?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević razgovarao je sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o prihodima Penzijsko invalidskog fonda u 2019. godini i izrazio verovanje da će doći do povećanja penzija i plata.

Kako se navodi u saopštenju resornog ministarstva, Đorđević je razgovarao sa šefom misije MMF Džejmsom Rufom kome je kazao da je briga o najstarijim građanima Srbije bila i ostala jedan od prioriteta rada Vlade Srbije, te da će se ona nastaviti i u narednom periodu.

“Pokazatelji govore da zahvaljujući vrednom radu i kontinuiranim zalaganjem imamo dobre rezultate. Verujemo da ćemo uskoro imati lepe vesti za naše najstarije građane, a to je povećanje penzija, a nadamo se i povećanju plata”, rekao je Đorđević, a navodi se u saopštenju.

Na sastanku je bilo reči i rezultatima rada Inspektorata za rad i njegovom uticaju na ekonomiju, ali i o planovima za izmenu i dopunu Zakona o socijalnoj zaštiti i sprovođenju projekta “Socijalne karte”, koji je jedan od prioriteta rada Ministarstva.

“Predstavili smo sve što smo uradili po pitanju optimizacije, sistematizacije radnih mesta, analize poslovnih procesa i naših planova koji će nam omogućiti da u budućnosti imamo efektivniji rad”, kazao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, pored Zakona o socijalnim kartama, najvažniji su Zakon o osiguranju u slučaju povrede na radu, Zakon o agencijskom zapošljavanju i Zakon o socijalnom preduzetništvu koji bi trebalo da se nađu u skupštinskoj proceduri.

“Očuvaćemo stare zanate”

Ranije danas, ministar Đorđević prisustvovao je uručenju sertifikata polaznicama obuke ručnog tkanja, necanja i veza, i tom prilikom poručio da će Srbija u narednom periodu raditi na očuvanju starih zanata, kao i povećanju broja drugih deficitarnih zanimanja.

On je kazao da je 106 žena iz Bora, Novog Pazara, Kraljeva, Leskovca, Niša, Prokuplja, Beograda, Subotice i Kraljeva uspešno završilo program obuke za tržište rada koji podržava Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ).

“Stari zanati u Srbiji imaju trend da nestanu, a mi to želimo da sprečimo. Zato ćemo u narednom periodu organizovati još aktivnosti koje će imati za cilj da zainteresuju ljude da ovladaju starim veštinama i da se time bave u budućnosti”, rekao je Đorđević.

Direktor NSZ Zoran Martinović kazao je da je cilj programa obuke za tržište rada da se smanji broj osoba na evidenciji nezaposlenih ljudi u Srbiji. “Ovom obukom su žene dobile novi vid stručnog usavršavanja”, rekao je on.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay