Novosadska kompanija koja je oživela digitalne likove

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Želite li da likovi holivudskih zvezda izgovaraju ono što vi kažete? Zvuči kao naučna fantastika, ali za novosadsku kompaniju „3lateral“, to je realnost. Ova srpska firma prva je na svetu razvila tehnologiju koja omogućava kompletnu digitalizaciju ljudskog lika, prenosi N1.

Jednom snimljen i sačuvan, ljudski lik postaje večan, što je činjenica koja može doneti revoluciju ne samo na polju filmova i video-igara, već i u svakodnevnom životu svih nas.

Digitalni život, kako ga zovu, omogućava činjenica da svi ljudi na svetu govore istim jezikom – neverbalnom komunikacijom koja se čita pokretima mišica lica. Ideja novosadskih programera zato je detaljno snimanje svih individualnih kontrakcija tih mišića, koje se zatim uklapaju u matematički model čoveka.

„Ono što je bilo novo ovde je što smo mi umesto tih individualnih pokreta koji su dosta neprirodni za snimanje, snimili glumu, i onda iz te glume izvukli suštinska slova neverbalne komunikacije“, kaže Vladimir Mastilović, osnivač „3laterala“.

Ova tehnologija znači korak bliže četvrtoj revoluciji – razvoju veštačke inteligencije. Do vremena kada će mašine imati ljudski lik, kažu, ne deli nas puno.

„Vrlo smo blizu tog vremena. Kad se to desi, uz veštačku inteligenciju i sintezu govora, biće moguće sintetizovati nečiji lik u potpunosti, manipulisati tim šta taj lik radi, šta govori, i to može da bude iskorišćeno za dobrobit čovečanstva ili može biti zloupotrebljeno“, dodaje Mastilović.

I prostor za dobrobit i prostor za manipulaciju su beskonačni – postoji opasnost da će, na primer, dokazni video materijal na sudu postati beskoristan, ali uvereni su da će se čovečanstvo, kao svaki put do sada, prilagoditi novim okolnostima.

Dok se ostatak sveta sprema za tehnološku revoluciju, filmska i posebno, industrija video igrica, odavno koriste proizvode srpske kompanije.

Ako ste igrali igrice poput GTA 4 i 5, Battlefront ili Battlefield – svi likovi u tim igricama napravljeni su upravo ovde, u Novom Sadu.

Izvor: N1

Foto: Pixabay