Novosti iz Poreske uprave: Bela i crna lista poreskih obveznika

Javno objavljivanje imena najboljih poreskih platiša i prinudna naplata poreza sa štednih naloga dužnika su neke novine koje uvodi Poreska uprava, saznaje Blic.

Izmenama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji predviđeno je uvođenje tzv. bele i crne liste poreskih obveznika.

Kako saznaje list, Poreska uprava će pored objavljivanja najvećih poreskih dužnika, na svojoj internet stranici, obelodaniti i ko su najurednije platiše.

Javnosti će ubuduće biti predočeni i spiskovi firmi koje su najurednije u izmirivanju poreza. Tu će se naći sve kompanije koje su u prethodnoj godini imale porez veći od 20 miliona dinara i preduzetnici sa više od 5 miliona dinara. Da bi se našle na tom spisku firme ne smeju da imaju nepravilnosti u poslovanju u poslednjih 5 godina.

Takođe, zakonske promene odnosiće se i na izmenu predmeta i sredstava prinudne naplate, tako što će ona biti moguća i iz štednih uloga, kao i svih drugih prihoda na tekućim računima poreskih obveznika. Praktično to znači i da će poreski službenici imati pravo da zbog poreskog duga novac skidaju sa računa za štednju ili bilo kog tekućeg računa građana.

Novim izmenama i dopunama Zakona o poreskom potupku propisuje se i uspostavljanje jedinstvenog informacionog sistema od 1. januara 2020. godine. U okviru njega bi se vodili podaci o naplati tog poreza. Predviđeno je da Poreska uprava uspostavlja, održava i upravlja jedinstvenim informacionim sistemom, dok tehničke uslove za njegovu primenu obezbeđuje nadležni ogran za elektronsku upravu.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay