Novosti: VW izabrao Srbiju!

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Folksvagen novu fabriku gradi u našoj zemlji. Nemački automobilski gigant odlučio se za Srbiju u konkurenciji Bugarske, Rumunije, Turske i Severne Makedonije, saznaju Novosti.

Iako su kao favoriti za dobijanje ove investicije dugo bili Bugari, volfsburška kompanija je izabrala našu državu. Prema saznanjima Novosti, prvi četvorotočkaši iz srpskog Folksvagena trebalo bi da izađu već 2023. godine.

Nije bila tajna da su Nemci planirali da u ovom delu Evrope otvore novi pogon. To su više puta i javno govorili, ali dilema je bila u kojoj zemlji.

Rumunija i Bugarska su članice Evropske unije, pa se očekivalo da će se oni najpre dokopati nove investicije. Iza njih prema šansama je bila Turska, koja je sa 80 miliona stanovnika veliko tržište.

Ipak, performanse srpske ekonomije, dolazak gotovo svih najvažnijih proizvođača automobilskih komponenata, ali i prijateljski odnosi našeg državnog rukovodstva sa kolegama iz Nemačke, pretegnuli su jezičak na vagi u našu korist.

Izvor nije želeo da precizira lokaciju buduće fabrike, ali je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u nekoliko navrata pomenuo Šumadiju kao adresu investicije koja bi u potpunosti promenila “krvnu sliku” naše ekonomije.

Nova fabrika VW trebalo bi da ima kapacitet od 300.000 automobila godišnje i ona bi našem izvozu doprinosila sa 4,5 milijardi evra. U Srbiji bi trebalo da se proizvodi pet modela iz Folksvagenove, Škodine i Seatove game, odnosno marki vozila koje su sastavni deo nemačke firme.

Prema nekim ranijim najavama iz Folksvagena, ali i iz Bugarske, koja se nadala ovom poslu, investicija je vredna oko 1,4 milijarde evra. Planirano je da fabrika ima 5.000 zaposlenih, od čega čak 650 inženjera.

Možda električni VW

Ono što je, takođe, veoma bitan faktor za izgradnju ove fabrike jeste i činjenica da Srbija raspolaže sa 10 odsto svetskih zaliha litijuma, od kojeg se prave baterije za elektroautomobile. Iako, će prema saznanjima Novosti, nova fabrika proizvoditi klasične automobile, sigurno je da će biti organizovana produkcija elektrovozila.

I to nije sve. Dok se čeka da čelnici Folksvagena i zvanično potvrde dolazak u Srbiju, postoji veliko interesovanje drugih investitora iz Kine i drugih zemalja Azije da otvore proizvodne pogone auto-industrije u našoj državi. Pogotovo one vezane za elektroautomobile.

Ukoliko se ostvare ovi ambiciozni planovi nemačkih investitora i srpskih vlasti, naš izvoz bi mogao da poraste za petinu. Paralelno sa izgradnjom fabrike, dodatno bi se ohrabrile svetske fabrike koje proizvode auto-delove da više ulažu i budu nadomak nove “Folksvagenove” fabrike.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay