NSZ: Broj nezaposlenih u Srbiji prvi put ispod 600.000

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: youtube

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović izjavio je da je, prema evidenciji te službe, trenutno u Srbiji nezaposleno 594.100 osoba, kao i da se taj broj stalno smanjuje.

„Prvi put od kada vodimo ovakve vrste evidencija, broj nezaposlenih je pao ispod 600.000“, kazao je Martinović za Radio-televiziju Srbije.

On je kazao da se najlakše zapošljavaju inženjeri elektronike, elektrotehnike i informacionih tehnologija, lekari sa specijalizacijom, profesori matematike, fizike, stranih jezika, farmaceuti i biohemičari.

Dodao je da poslodavci traže konkretne tehnike i zanate, i da su najtraženiji kuvari, zavarivači, osobe koje su završile škole za negovanje starih lice.

„Što se tiče veština, ključno je poznavanje nekog stranog jezika. Obično su to engleski i nemački jezik. Obavezno je poznavanje informacionih veština i posedovanje određenih licenci i ispita“, kazao je Martinović.

Navodeći da su trenutno aktuelni sezonski poslovi, on je kazao da postoji veća tražnja u oblasti poljoprivrede, građevinarstva, ugostiteljstva, turizma i trgovine.

„Potrebno je stalno usavršavati svoje veštine“, istakao je direktor NSZ i pozvao nezaposlene da se prijavljuju na obuke prekvalifikacije.

Podsetimo, prema Anketi o radnoj snazi, zaposlenim se smatra onaj ko je najmanje jedan sat tokom sedam dana obavljao neki plaćeni posao.

Izvor: Beta

Foto: youtube

Komentari 3

 1. Marlena

  Naravno da je tako verujem u ovu brojku, a razlog je sto Srbiju napusta ogroman broj maladih skolovanih ljudi, koji ne zele ovakav ponizavajuci status u Srbiji.

  • dragan

   dobro zboris

 2. Dekica

  Jedanom broju stigle godine za penziju, jedan broj se predstavio bogu na istinu, jedan broj otisao preko granice, najveci broj skinut sa evidencije zbog neredovnog javljanja. Okreni-obrni, spade cifra na ispod 600000, a da se niko nije zaposlio. Statistika ti je tacan broj, netacnih podataka.