Objavljen izveštaj o „promeni bogatstva nacija“, ali bez Srbije

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Svetska banka objavila je izveštaj „Promene bogatstva nacija“ na kojoj je po bogatstvu po glavi stanovnika rangirano 140 zemalja sveta, ali ne i Srbija, prenosi B92.

Na listi, koja procenjuje rast bogatstva u periodu od 1995. do 2014. godine, su zemlje iz našeg okruženja – Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Albanija.

O tome zbog čega Srbije nema na spisku u kancelariji Svetske banke u Beogradu rečeno je da im pri izradi izveštaja „nisu bili dostupni neki podaci iz Srbije“. Reč je, o kako ih u Svetskoj banci nazivaju „critical natural capital data“.

Izveštaj inače pokazuje da je globalno bogatstvo znatno poraslo tokom protekle dve decenije, ali gledano po glavi stanovnika se smanjilo ili stagniralo u više od dvadesetak zemalja u različitim prihodovnim razredima.

Na osnovu podataka za 2014. godinu, zemlje regiona Evrope i srednje Azije imale su udeo u svetskom bogatstvu od 27 odsto, pri čemu su najveći deo bogatstva u regionu držale zemlje zapadne Evrope.

Zapadnoevropske zemlje u 2014. godini držale su 83 odsto regionalnog bogatstva – Nemačka 19 odsto, Francuska 14 odsto, Velika Britanija 13, Ruska Federacija 9, dok je preostalih 8 procenata bilo u rukama istočnoevropskih i srednjoazijskih zemalja.

Od najbližih suseda Srbiji, Hrvatska je na 28 mestu  u regionu zemalja Evrope i centralne Azije, s bogatstvom po glavi stanovnika od 147.545 dolara. Što je ispod proseka regiona, koji iznosi 368.233 dolara.

Na primer, mesto iznad Hrvatske se nalazi Poljska, s iznosom od 154.932 dolara, dok je Slovenija na 16. poziciji, s iznosom od 351.776 dolara.

Interesantno je da je najveći rast bogatstva po stanovniku, od 274 odsto, imala Bosna i Hercegovina, prvenstveno zbog vrlo brzog rasta ljudskog kapitala, a zbog oporavka od regionalnih sukoba od bazne godine istraživanja, 1995. godine. Od 43 zemlje regije Evrope i centralne Azije, BiH se našla na 41. mestu, s ukupnim bogatstvom po glavi stanovnika od 40.486 dolara, a slabije plasirani od nje bile su samo Moldavija i Kirgistan.

Izveštaj „Promene bogatstva nacija 2018“ prati bogatstvo 141 zemlje između 1995. i 2014. godine objedinjavanjem podataka o prirodnom kapitalu, poput šuma i minerala, ljudskom kapitalu, to jest zaradi tokom životnog veka osobe, zatim proizvodnom kapitalu, poput zgrada, infrastrukture i sl., te neto inostranoj imovini.

„Izgradnjom i njegovanjem ljudskog i prirodnog kapitala, zemlje širom sveta mogu povećati bogatstvo i jačati. Svetska banka ubrzava svoje napore kako bi pomogla zemljama da ulažu više, a i efikasnije, u svoje ljude“, izjavio je predsednik Svetske banke Jim Yong Kim. „Ne može postojati održiv i pouzdan razvoj ako ljudski kapital ne smatramo najvećom komponentom bogatstva naroda“, poručio je.

Izvor: B92

Foto: Pixabay