OBRAČUN TITANA: Blekberi tužio Fejsbuk

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Blekberi je predao tužbu zbog kršenja autorskih prava protiv Fejsbuka i njegovih aplikacija Whatsapp i Instagram. U tužbi, Blekberi tvrdi da su te aplikacije kopirale tehnologiju i funkcije koje je Blekberi razvio za svoju aplikaciju Messenger, prenosi Nedeljnik.

Podizanje tužbe zbog kršenja patentnih prava deo je strategije Džona Čena, Blekberijevog CEO-a, u kojem pokušava da skupi što više novaca za svoju kompaniju, prenosi Telegram.hr.

Blekberi je bio jedna od dominantnih sila u mobilnom svetu –  početkom 2009. godine, držali su 20,1 odsto tržišta, a u trećem kvartalu 2016. godine, pali su na samo 0,1 posto. Lansiranjem novih Android modela, prodaja je počela da raste, ali prošle godine su prodali samo 850.000 telefona.

“Optuženici su stvorili mobilne aplikacije za dopisivanje koje su koristile Blekberijeve inovacije. Koristili su veći broj rešenja i oblasti bezbednosto i zaštite i funkcija koje poboljšavaju njihove karakteristike”, napisao je kanadski Blekberi u dokumentima koje su predali federalnom sudu u Los Angelesu.

“Zaštita intelektualnih prava i imovine deoničara posao je svakog CEO-a”, rekla je portparolka Blekberija Sara Mekini za Rojters. Međutim, istakla je kako tužbe nisu ključne za Blekberijevu strategiju poslovanja. Tužba je rezultat dugogodišnjih pregovora, a Blekberi se obvezao svojim deoničarima na pokretanje pravnih mera.

Zamenik Fejsbukovog glavnog pravnika izjavio je da se kompanija sprema da se bori protiv tužbe. Blekberi ustvari pokušava da prisili druge kompanije na plaćanje naknade za korišćenje njihovih preko 40.000 patenata koji pokrivaju tehnologiju za operativne sisteme, mrežnu infrastrukturu, akustiku, dopisivanje, sisteme za automobile, bezbednost i bežičnu komunikaciju. Blekberi trenutno takođe prodaje svoju bezbednosnu tehnologiju za samovozeće automobile.

Blekberi je u februaru prošle godine tužio još jednog posrnulog giganta, finsku Nokiu, zbog kršenja patenata povezanih s 3G i 4G komunikacijom. Kompanije su trenutno još uvek na sudu oko te tužbe. Prošle godine, Qualcomm se s Blekberijem nagodio te su im platili 940 miliona dolara zbog neplaćenih naknada za korištenje patenata. Tokom septembra prošle godine, Blekberi je objavio da su sklopili tajni dogovor s proizvođačem mobilnih telefona Blu, ponovno zbog kršenja patentnih prava.

Izvor: Nedeljnik

Foto: Beta/AP