Od carine skoro 5 milijardi evra

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

uprava carina Srbije u 2018. godini je uplatila u budžet više od 586 milijardi dinara (4,9 milijardi evra), čime je realizovano 102 odsto sume zadate Zakonom o budžetu i naplaćeno 469 miliona evra više nego u godini pre, tvrdi prvi čovek carine.

„Naplata koju je ostvarila Uprava carina u poslednjih pet godina zabeležila je rast od 64,72 odsto, odnosno bila je veća oko 1,9 milijardi dinara“, kazao je direktor uprave carina Miloš Tomić na svečanosti povodom obeležavanja Međunarodnog dana carine.

Kako je objasnio, na ovaj rast najviše je uticao rast uvoza, ali i rast privredne aktivosti u Srbiji. On je izneo i podatke o zaplenama koje je u poslednjih pet godina uradila Uprava carine.

Zaplenjen je ukupno 21 milion evra, četiri tone narkotika, 230.000 boksova cigareta, 500.000 litara goriva, 13 tona duvana, 60 kilograma zlata, 5.000 komada oružja i 450.000 komada municije.

Tomić je kazao da nakon što su prošle godine usvojeni zakoni o carinskim službenicima i carinski zakon, Uprava carine je u potpunosti uskladila svoje poslovanje sa zakonima EU i dobila pravni okvir za dalju modernizaciju.

Zamenik direktora Uprave carina Veselin Milošević najavio je da će u narednih pet godina u potpunosti izbaciti papirnu dokumentaciju iz poslovne prakse carine i da će se svi postupci odvijati elektronskim putem.

Milošević očekuje da će potpuna automatizacija omogućiti brže carinsko poslovanje i predvidljivost.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay