Od pet čašica samo jedna legalna

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Čak 80 odsto prometa alkoholnih pića u Srbiji čini nelegalna trgovina, zbog čega država gubi desetine, ako ne i stotinu miliona evra godišnje.

Ovaj alarmantan podatak izneo je Miloš Ilić, predsednik Grupacije uvoznika i distributera alkoholnih pića u PKS. Naša odgovornost je u ovom segmentu veoma velika zato što nelegalni promet alkoholnim pićima značajno ugrožava i život i zdravlje potrošača, ukazuje Ilić.

Pripremili smo plan aktivnosti inspekcijskih službi u borbi protiv sive ekonomije u oblasti alkohola. Sledimo dobru praksu hodograma u industriji duvana, tekstila i industriji kafe, i želimo da i naš hodogram postane deo nacionalnog plana za borbu protiv sive ekonomije.

Prema njegovim rečima, država treba da pomogne dodatnim angažovanjem inspektora, dok sekretar Udruženja za trgovinu PKS Žarko Malinović ukazuje na konkretne probleme.

Sami privrednici na terenu najbolje znaju ko su njihovi konkurenti koji se bave nelegalnom trgovinom. Hodogram je najbolji odgovor, jer daje jasne naznake kada, u kom periodu godine i koji inspekcijski organ treba da se angažuje kako bi se rešavao uzrok problema, a ne da se samo bavimo posledicama, ističe on.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay