Odgovor iz Zagreba: Mere su OK, ali dođite da razgovaramo

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Vlada HR

Iz hrvatskog Ministarstva poljoprivrede odgovorili su na zahtev susednih zemalja, povodom uvođenja mera o nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća.

“Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima ima za cilj isključivo bolju zaštitu potrošača. Stoga su Pravilnikom uvedeni inspekcijski nadzor i kontrola nad većim brojem vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja. U skladu s tim je prilagođena i visina naknade za izdavanje sertifikata o usklađenosti s tržišnim standardima”, navode iz Ministarstva.

Dodaju da se ovaj Pravilnik odnosi na sve treće zemlje, te nije usvojen s ciljem diskriminacije roba poreklom iz susednih država. Pravilnik je ujedno i u skladu s tržišnim standardima za voće i povrće, koji su propisani pravnim nasleđem Evropske unije.

“U svrhu obrazloženja navedenih argumenata, smirivanja nepotrebnih tenzija te rešavanja postojećih nesuglasica, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić razgovarao je s kolegama ministrima iz regiona te ih pozvao na sastanak u Hrvatsku sledeće nedelje”, navodi se.

U Ministarstvu kažu da se inspekcija na granicama, kao i trgovina robom između susednih zemalja, odvija normalno.

Izvor: N1

Foto: Vlada HR